MR 73

2008
6,9 3,2 tys. ocen
6,9 10 1 3189
7,0 2 krytyków
MR 73
powrót do forum filmu MR 73

Jak ktoś myślał że to film podobny do "36" to się grubo pomylił (przyznam szczerze ja się tak nastawiłem)
MR 73 jest ciężki trzeba uważnie przez niego przebrnąć, podczas oglądania przeżywałem różne emocje, miałem ochotę krzyczeć rozwal te wszystkie układy i po prawie 2h seansu "bezsilności" zrobił to, bardzo kontrowersyjnie ale ulżyło mi mimo wszystko, odetchnąłem - Do gatunku Kryminał dodał bym jeszcze dramat i to jako główny.
Pod względem aktorskim światowa klasa warto obejrzeć, mnie trochę męczył i przyznam że to najwolniejsze śledztwo w historii kinematografii jakie widziałem.
Reszta minusów w pigułce - człowiek z wiaderkiem i 2 uzbrojonych gliniarzy = bez komentarza, wysłanie zdj do mordercy = bezsens, scena porodu bleee paskudna ;)

Całość oceniam +6/10 na pewno zostanie w mojej pamięci, wyrył się dość głęboko. To nie jest "36" zupełnie inny mimo że aktorzy się powtarzają i klimat(ciężki klimat) podobny.

Lazy_Mieszczuch

Już się nie mogę doczekać, żeby obejrzeć ten film. Też oglądałam 36 był świetny, właśnie taki klimat bardzo mi odpowiada. Poza tym wspaniała gra Daniela Auteuila, Depadieu i reszty. Piszesz, że inny ale mimo wszystko chce zobaczyć. Zastanawiam się czy ściągnąć, bo prawdę mówiąc zamierzałam zobaczyć MR 73 w kinie. No ale niestety na razie nie ma informacji o polskiej premierze. Może ktoś z was coś słyszał, wie kiedy będzie? Mam nadzieje, że wydadzą to chociaż na DVD. Ile można czekać?!

ocenił(a) film na 6
wioletaqq

Radzę ci oglądnąć!!! jak masz czekać w nieskończoność to lepiej ściągnij, kino z Franci jest dużo bardziej ambitne od Hollywood. Wiem że nie odkryłem ameryki ale stwierdzam że amerykanie nie dali by rady nawet zbliżyć się poziomem do gry Auteuila.
Dokonam teraz zbrodni tym co powiem ale tylko +6/10 bierze się z mojego znużenia gdzieś do połowy seansu :)

ocenił(a) film na 10
Lazy_Mieszczuch

jak dla mnie to jest to najlepszy film jaki obejrzałem w tym roku. bez nudnego efekciarstwa i zamulających efektów specjalnych.
film o trawiących społeczeństwo i wymiar sprawiedliwości patologiach; może trochę za dużo nieszczęść jak na jeden film, ale i tak - rewelacja!!

ocenił(a) film na 9
Lazy_Mieszczuch

TAk, bardzo dobry film. Jakże inny od tej amerykańskiej papki (z małymi wyjątkami;). Miałem chwile załamki podczas oglądania, że do końca nie dotrwam... ale opłacało się!

Co do baboli to mnie najbardziej rozśmieszył obryzgany krwią krzyż, wiszący pod sufitem. Facet stojąc strzela do siedzącego... No jak ta krew się tam dostała???

ocenił(a) film na 9
Lazy_Mieszczuch

(uwaga spojlery!) W kwestii minusów to primo- porody zawsze są paskudne...inne są najwyżej paskudniejsze ;)
secundo- wiesz dlaczego wysłała zdjęcie? to może straszne, ale...pamiętasz co powiedziała do Niej siostra w kościele? "Szkoda, że Nas nie zabił"... jak wiesz, Jej życie było martwe...

tertio- widziałem kilka komentarzy o człowieku z wiaderkiem i nie rozumiecie istoty...raz, że miał tam nóż, a dwa Oni nie mogli go zabić, bo ta akcja była nielegalna... pomyśl jak policjant, zabiłbyś człowieka nie mając prawa go aresztować? dostajesz dyscyplinarkę, zarzuty i wylatujesz...pamiętaj, jesteś gliną, nie umiesz nic innego...

scenariusz jest bardzo oryginalny, ciężki i świetnie dopracowany...

opuszki

Rzeczywiście nie odbyło się bez kilku wpadek. Film byłby ciekawszy jakby reżyser zdecydował się na usunięcie albo skrócenie kilku zbędnych scen. Mimo to za kawał twardego, europejskiego kina - mocne 7/10.