Tak złego filmu dawno nie widziałem. 90% to pościg lub walka, połowa filmu jest kręcona drżącą ręką ze współczynnikiem 1.2 - 1.4x, przez co postacie są nienaturalnie szybkie, zabieg prosto z tanich horrorów. Pomimo, że fabuła jest prosta to czasami nie wiadomo po co i dlaczego. Wszystko to mogła uratować postać Maxa, ale napisali tak nijaką rolę dla Hardy'ego, że nie dziwię się narzekaniom że główny bohater nie ma charyzmy. Nie widziałem wcześniejszych trailerów, ani nie jestem die hard fanem Mad Maxa ale nie spodziewałem się tego typu sieczki. Na plus oczywiście charakteryzacja i fajne fury, parę świetnych pomysłów z lokacjami jednak tylko tyle.
Racja racja, Hardy zdecydowanie bez żadnych motywów, jak piąte koło u wozu, a to taki fajny aktor...
Gdzie to "nie wiadomo po co i dlaczego"?
"90% to pościg lub walka" - a to zarzut jest? Dla mnie to mistrzowskie, jeśli przy tylu scenach akcji, i ciągłym zagrożeniu życia głównych bohaterów, film zdołał jakoś zarysować świat i postacie. Bo taki był początkowy koncept tego filmu. Miał on od początku być ciągłym pościgiem, i od wymyślenia tej koncepcji twórcy zastanawiali się jak zrobić z tego dobry film. Według większości osób to się udało, jednak niestety ciągle są osoby które wciąż uznają Mad Maxa za coś pokroju Transformersów, i za nic nie chcą zmienić swego zdania. Nie wiem czemu.
Drżąca ręka i współczynnik 1.2 - 1.4x? Nie mam nic przeciwko, to kolejny element dzięki któremu film zdobył takie uznanie. Ten efekt trzęsącego ekranu nie był wcale tak często używany, ale kiedy się już pojawiał, to w odpowiednich scenach, i wychodził na plus. A ten współczynnik dodawał filmowi wystarczającego dynamizmu. Reżyser filmu, George Miller, postanowił pójść pod prąd nowoczesnym filmom akcji, i kamera w Mad Maxie porusza się bardzo płynnie i powoli. Dzięki temu jesteśmy w stanie zobaczyć to co reżyser chciał nam pokazać, i nie dostajemy oczopląsu od oglądania. No ale po takim zabiegu byłby problem z tym dynamizmem, który tę serię charakteryzuje. Dlatego masz, ten tak rzadko pojawiający się filmach tego typu współczynnik. I dlatego tak ogromnej ilości osób ten film tak genialnie się oglądało. To był logiczny wybór, który wyszedł temu filmowi zdecydowanie na plus.