Ostatnio byłem u takich handlarzy co to sprowadzają różne śmieci z niemiec, zaczynając od mebli a kończąc na widelcach dosłownie wszystko i u jednych z nich znalazłem kasetę vhs z filmem Mad Max 2, kupiłem ją tylko wyłącznie dla opakowania żeby mieć oryginalne na moją kasetę, w domu włączyłem żeby się pośmiać z niemieckiego dabingu, kurde nawet oryginalny bas Falcona zastąpili dźwiękiem chyba cztero cylindrowej beemki porażka, ale teraz najważniejsze kiedy po pierwszej scenie pojedynku na drodze normalnie Maks po odsłuchaniu pozytywki odjeżdża (aż mnie zatkało) tym razem Max podszedł do drugiego samochodu który wcześniej koziołkował i leżał na dachu, otworzył drzwi od strony kierowcy upewnił się że ten jest nie przytomny (lub nie żyje) a następnie za pomocą węża wypuścił paliwo z baku a z bagażnika wydostał karton karmy dla psów którą zajadał w późniejszych scenach(jeżeli przyjrzycie się uważnie temu samochodu, to jak Max odjeżdża widać że jest splądrowany) . Dokładnie obejrzałem opakowanie i doczytałem się że jest to wersja tak zwana "super reżyserska" dłuższa od oryginału o33min, mimo że jestem fanem tego filmu wcześniej nawet nie spotkałem się ze zmianką że taka wersja istnieje. A wracając do filmu to jest jeszcze bogatszy o sceny wyłapywania "tych dobrych" kiedy jada na poszukiwanie ciężarówki, są to sceny dość brutalne i pewnie dlatego nie znalazły się w oryginale. Wszystkich co posiadają taki film w języku Polskim proszę o kontakt.
Hej: )nie mam niestety tej wersji,,,ale chętnie obejrzałbym tą Twoją niemiecką,jestem fanem MadMaxa,od kilkunastu lat,odezwij się na gg,jeśli masz życzenie 513 643 Pozdrawiam
Posiadam rezyserska wersje w jezyku angielskim. Nie wiem, czy jest dluzsza, gdyz od czasu, kiedy ogladalem, dziecieciem bedac, wiele detali moglo mi uciec. Jezeli bylbys nia zainteresowany, daj znac, to moze cos wymyslimy
Jestem pewny: )że ściemniasz jak diabli,,,,,przekopałem fora internetowe,kluby,,,min..http://www.madmaxmovies.com/ i nigdzie nie ma najmniejszej wzmianki o takiej wersji,,tylko nie rozumiem po co ta ściema??
To nie sciema, poprostu niektore wersje VHS byly okrojone, nie mam pojecia ile scen wycieli (ze wzgledu na drastycznosc) ale musze Ci powiedziec, ze spotkalem sie z wersja, w ktorej zauwazylem brak niektorych fragmentow...
O ocenzurowanych wersjach powszechnie wiadomo,,min niemiecka wersja,z powycinanymi drastycznymi scenami.Chodzi mi o wersje o której pisze maciejroza 124 minutową,,,o której istnieniu nikt nie słyszał,i nie ma choćby zdjęcia czy jakiejkolwiek wzmianki na ten temat.
Zgadza się jest taka wersja dłuższa ale o ile nie powiem pamiętam że oglądałem dawno temu ale na VHS albo nawet w naszym tv leciała i takiej wersji szukam
Z informacji które znalazłem istnieje wersja australijska 95 minutowa, brytyjska i argentyńska trwające 96 min, amerykańska - 94 minutowa i niemiecka 87 minutowa. Nie ma nigdzie wzmianki o żadnej wersji trwającej dłużej niż 100 minut, a co dopiero 124 minuty. Dało by to prawie pół godziny filmu więcej co wydaje się dość dziwne. Jedyne wyjaśnienie może być takie (aczkolwiek też dość wątpliwe) iż jest to wersja wyniesiona w trakcie montażu. Nie wiem tylko czy ktoś w latach osiemdziesiątych robiłby już takie rzeczy i czemu miała by to być wersja zdubbingowana przez Niemców, którzy wycięli 8 minut materiału z podstawowej edycji filmu.
Może kolega sie pomylił i chciał napisać 1:24. To prawda że są różne wersje np. w telewizji nie ma tej sceny jak Max otwiera drzwi od wypadkowej ciężarówki a tam wypada trup, potem idzie spuścić paliwo.
Dziwne, bo gdy wchodzę na stronę dystrybutora (galapagos . com . pl) to widnieje "Mad Max" jednak w wersji skróconej. Ja wygrałem trylogię "Mad Maxa" (3 osobne pudełka) w konkursie z demotywatorów :) Filmu jeszcze nie oglądałem, ale na pudełko jest napisane: 122 minuty - PAL Kolor
No dobra,,,,oferuję 500.pln za możliwość obejrzenia tej unikatowej,nieznanej,superreżyserskiej wersji: )czekam na odpowiedż
Niepoważnych??? jestem fanem MadMaxa,od kilkunastu lat....,chciałbym obejrzeć,film wzbogacony o sceny których nikt oprócz ciebie nie widział.A jeśli chodzi o 500.pln, stać mnie żeby je wydać,,,ale ktoś tutaj widocznie jest fantastą,,,,,
To jedno nas łączy, ja także jestem fanem MAD MAXA od kilkunastu lat, no i jestem fantastą, no bo Mad Max to przecież fantastyka ;-)
Ja również chętnie bym zobaczył taką wersję, może jakaś zrzutka na przerzucenie tego na nośnik cyfrowy (często zakłady fotograficzne oferują usługę profesjonalnego transferu VHS --> DVD)? Byłaby niezła rewelacja, bo nawet na zachodnich stronach poświęconych filmowi nikt nigdy nie słyszał o takiej wersji lub o tych scenach; co najwyżej pojawiają się wzmianki o scenach nakręconych, ale nie użytych (np początkowy pościg był nakręcony w dłuższej wersji, z tego co doczytałem przycięto tą scenę przed wejściem filmu do kin...).
Nie zobaczymy takiej wersji: )bo ona istnieje tylko w wyobrażni,autora powyższego postu,,,,
I na stronie sklepu merlin.pl http://merlin.pl/Mad-Max-2-Wojownik-szos_George-Miller/browse/product/2,542633.h tml?skad=ogzvfhcrrw&gclid=CIzN-LOQ2K0CFYFH3godRHjzkw - Czas trwania: 02:02:00
Jeśli się okaże, że to faktycznie ta długa wersja to liczę na 500 zł;p
Będę oglądał film w tym tygodniu, jeśli wersja faktycznie będzie trwała te 122 minuty, to mogę zrobić DVD-Ripa + polskie napisy i wstawić na jakiegoś "homika".
Wczoraj kupiłem DVD. Na pudełku z przodu jest napis "wersja bez cenzury" a z tyłu, że film trwa 122 minuty. Niestety całość skończyła w czasie około 90 min. czyli standardowo...
Jeśli chodzi o część 2 to jest tak że istnieją dwie wersje - ocenzurowana i nie ocenzurowana. Ta pierwsza jest ok 5 minut krótsza bo wycieli najbrutalniejsze sceny. Polsat jako pierwszy kupę lat temu wyemitował część2 i to była ta nieocenzurowana. Jaką puszczają obecnie w TV to nie wiem. Pewne tytuły DVD w Polsce zostały ocenzurowane np. Mad Max 2 , Commando, Zabójczą Bronią 4, Ostatni Skaut. Wydanie Niemieckie DVD Mad Max 2 jest normalne bez cenzury.
troszeczkę się mylisz, tz. piszesz dobrze ale mylisz cenzorów ;)
to nie my ocenzurowaliśmy te filmy tylko niemcy, wydanie to z językami: angielski, niemiecki, hiszpański jest na europę zachodnią wydane przez niemców i ocenzurowane przez niemców jednak dla pozostałęj części europy w tym i polskę dorzucili napisy, jest to wydanie np. mad maxa z przed dziesięciu lat czyli jeszcze za czasów kiedy u nas nie tłoczyło się płyt dvd, a do dnia dzisiejszego praktycznie 50 razy te same płyty przepakowywano lub "domawiano" ciągle od dystrybutora na europę zachodnią czyli po cenzurze niemieckiej...
największym cenzorem europy są właśnie niemcy którzy potrafili ocenzurować nawet (co tam cenzurować - a jednak!) Złote dziecko z Murphym...
jednak coś się troszkę u nich poprawiło, gdyż np. Lody na patyku niemcy bardzo ostro cenzurowali - to wydanie u nas także jest "to niemieckie" czyli po dosłownej kastracji, jednak ostatnio pojawiło się u nich wydanie remasterowane i wydaje się być pełne - przykład: część 4 do tej pory 78min nowe wydanie ok 95min, nie śledzę co prawda u nich tego zjawiska na bierząco więc może i mad max ukazał się u nich w wersji dłuższej jednak do nie dawna na 100% byłą to wersja "ich" czyli ocenzurowana - to ta w przyp. mad maxa 3 kartonik w plastikowym zaczepie - dziś już raczej nie spotykane...
swego czasu rozmawiałem na ten temat z niemcem który mówił mi że ogólnie jeżeli kupuje filmy to w austrii bo te ich wydania to pożal się... no ale może coś rzeczywiście się zmieniło...
innymi słowy: nasi nie mogli ocenzurować Mad Maxa gdyż po prostu go nie wydali fizycznie czyli te filmy nie były tłoczone u nas, były one natomiast wytłoczone w europie zachodniej dla niemców i hiszpanów lub/i francjj itp a dla reszty europy w tym i polski zostały "odrzucone" napisy PL czech, turcji grecji itd
tak więc ja osobiście nigdy nie słyszałem a tym bardziej nie widziałem wersji nawet na vhs 122 min dwójki i nic mi o niej nie wiadomo, pewnie nie istnieje bo jak napisał @MrDriver360 wersja nieocenzurowana skończyła mu się po 90 min. i to jest prawda gdyż ta wersja nieocenzurowana trwa 90'58", natomiast wersja ocenzurowana jest jak piszesz pozbawiona brutalniejszych momentów co czasami gdy ktoś filmu nie zna powoduje braki scenariuszowe:
gdy ten mały rzuca metalowym bumerangiem gość krzyczy:złapię, złapię potem jest nagły gromki śmiech całej ekipy "bandziorów" w sumie nie wiadomo dlaczego oni się śmieją bo gość który łapał co prawda "kuli się" ale nie wiadomo dlaczego, w wersji nieocenzurowanej natomiast jest dokładnie pokazane że on krzyczy "ja złapię, złapię" i wyciąga rękę ku bumerangowi a ten odcina mu palce (sławna scena z "ulatującymi paluszkami")... itd.
Przeszukałem to co się tylko dało w internecie i nie znalazłem wzmianki o takiej wersji - chyba, że jest tylko jedna jedyna na świcie taka kopia dojczeszajsefilm... i tylko taka jedna magiczna...
Na pewno ściema. Na pewno jest wiele wyciętych scen, ale wątpię by wypłynęły po takim czasie. Gdyby internet był tak rozwinięty w tamtym okresie jak teraz. To na pewno byśmy mieli niezłą rozrywkę.
Ściema, nie ściema. Śmiać mi się chcę. Ja oglądałem film w telewizji z 10 lat temu i doskonale pamiętam tę scenę z wężykiem.
wersja 124 minutowa nie istnieje; na potwierdzenie wystarczy sprawdzić na imdb http://www.imdb.com/title/tt0082694/
jest tam podane Runtime: 95 min / 87 min (heavily cut), a więc okrojona wersja wynosi 87 minut a normalna 95 minut
niestety nie znalazłem polskiej wersji w całości, są jedynie w wersji angielskiej na youtubie
akurat mi przez cały film to nie przeszkadzało, aż do momentu kiedy ginie wez z całym szefem ekipy, w polskiej wersji jest to dosłownie 1-2 sekundy i jak to oglądałem to ja myślę wtf??? zaglądam na filmweba i okazuje się że oglądałem okrojoną wersję, a akurat w tym momencie perfidnie widać, że coś ucieli
dla ciekawych poniżej najważniejsze wycięte momenty z filmu
https://www.youtube.com/watch?v=ZfL4xKQeSfo
https://www.youtube.com/watch?v=nLCmcV4gC_0
i na deser końcowy pościg
https://www.youtube.com/watch?v=oCQS08cre2E