PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=562718}
7,7 4,5 tys. ocen
7,7 10 1 4461
Mai wei
powrót do forum filmu Mai wei

Filmweb a raczej jego pracownicy od jakiegoś czasu mają problem z upublicznieniem pewnych rzeczy w tym i opisu do tego filmu który mimo że przetłumaczony ze strony to został odrzucony co jest chyba jakąś farsą !!!

OPIS!
Trenujący maraton Koreańczyk Jun-shik marzy o zakwalifikowaniu się do reprezentacji Kraju Kwitnącej Wiśni na zbliżające się igrzyska olimpijskie w Tokio w 1940 roku. Gdy udaje mu się uzykać nominację, wybuchają radziecko-japońskie walki graniczne i Jun-shik zamiast na olimpiadę, trafia na front. Jego dowódcą zostaje Tetsuo, największy rywal sportowy i wnuk jego japońskiego pracodawcy. W wyniku błędnie obranej strategii oddział zostaje rozbity, a Jun-shik i Tetsuo dostają się do niewoli. Po ataku III Rzeszy na Związek Radziecki, jeńcy zostają wcieleni do Armii Czerwonej, skąd następnie próbują uciec. Kończy się to kolejną niewolą, tym razem u Niemców. Jun-shik i Tetsuo ponownie spotykają się w 1944 roku, w Normandii, gdzie mają bronić wybrzeża przed atakiem aliantów. Jednak gdy tylko zaczyna się inwazja, podejmują kolejną próbę ucieczki...

Pozdrawiam AHmed

Ahmed77

Brzmi jak lekka komedia, a w opisie stoi, że dramat...
Mam mieszane uczucia ;)

menysek

A dla mnie jak eksploatacja kilku tematów, które mogą cieszyć niejednego kinomana:
Koreańczyk (zawsze interesowała mnie dawna Korea, o Japonii i Chinach wiadomo, a jak Korea wyglądała...?) u Japończyków , potem ZSRR i Jeszcze III Reich...Co ciekawe, chociaż trafił do wszystkich najbardziej zbrodniczych w dziejach II wojny krajów, nigdzie nie został rozstrzelany, ani nie trafił do obozu koncentracyjnego... tylko do Armii.
Ja to muszę zobaczyć! :)

użytkownik usunięty
Ahmed77

ogolnie spoko opis, ale troche bym poprawil. Jun-shik nie zdobyl kwalifikacji, tylko zostal karnie wcielony do armii. nie trenuje sie "maratonu", tylko ewentualnie do biegu maratonskiego.
"błędnie obranej strategii " to oczywiscie eufemizm dla misji samobojczej.
z armii czerwonej juz nie tyle probuja uciec, tylko uciekaja do niemieckiej armii i zostaja rozdzieleni. (do niemieckiej niewoli raczje nie trafili, bo traktowali ich jak swoich)
Tatsuo a nie Tetsuo

ocenił(a) film na 9
Ahmed77

Według mnie opis nie jest spoko, bo streszcza nam w krótki sposób cały film. Wydaje mi się, że opis powinien tylko "zagaić" fabułę, poinformować czytelnika o czym będzie film, zachęcić do oglądania. Gdybym przeczytał powyższy opis przed obejrzeniem filmu, byłbym mocno wkurzony. Krótko mówiąc powyższy opis powinien dostać adnotację [SPOILER]