PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79831
7,6 31 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to w końcu jest z tym odpalaniem kobiecie papierosa?
Spotkałam się z dwiema opiniami - pierwsza to taka, że to zasada dobrego wychowania i oznaka
szacunku do kobiety, a druga - papierosy odpalało się starym k... (nazwa najstarszej na świecie
profesji). Zatem jak to jest?

ocenił(a) film na 8
ciastko.

Jak jest w ogóle to nie wiem, ale ta scena miała symboliczny wymiar tego że wszyscy chcieli Malene...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
krisimovie

Pociagly to masz mozg, bo Ci sie zwoje wyprostowaly. Zegnam :)

ocenił(a) film na 8
krisimovie

Dlaczego pytanie zadanie przez ciastko. miałoby świadczyć o tym, że Polska jest ciemnogrodem trudno mi zrozumieć.
Trudno mi również zrozumieć dlaczego jedno pytanie miałoby świadczyć o całym kraju. Biorąc pod uwagę Twój wyrafinowany sposób wypowiedzi, trzeba by było uznać, że Polska to kraj chamów i prostaków, co jednak prawdą nie jest.

Wracając do pytania - jest bardzo dobre. Wręcz kulturoznawcze, śmiałabym powiedzieć.
Podręczniki savoir-vivre'u powiedzą nam o tym, że należy zapalić papierosa drugiej osobie. Oczywiście wg tego źródła będzie to wyraz szacunku. Również stojąca pozycja osoby zapalającej komuś papierosa o tym mówi.
Jak było w latach 40-tych czy 50-tych poprzedniego stulecia, nie wiem. Przychodzi mi na myśl książka "Dym. Powszechna historia palenia", w której być może odpowiedź by się znalazła. Aczkolwiek wątpię, żeby we Włoszech tamtego okresu miałoby być inaczej niż dziś. Jak SzymonS1 słusznie zauważył, ta scena ma przede wszystkim wymiar symboliczny i tego się trzymajmy.
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 5
Ulalume2903

Dlaczego? Bo myślimy stereotypami. Nie wiem po co się zastanawiać, czy myśleć "co ludzie powiedzą"
" papierosy odpalało się starym k... " no wydaje mi się że odp jest tylko jedna -> "zasada dobrego wychowania i oznaka
szacunku do kobiety"
Z tym że nie tylko do kobiety lecz do drugiej osoby.
My Polacy natomiast zaszufladkujemy samą szufladę, tacy jesteśmy o!

Pozdro

Ulalume2903

Jedyne co mogę dodać, to tyle, że jeśli odpala się komuś papierosa, nie należy swojego trzymać w ustach.
A jak mam być szczera, mam wrażenie, że stwuerdzenie 'że odpala sie tylko tym kobietom których się nie szanuje' to jakiś feministyczny zabobon ;)