Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to w końcu jest z tym odpalaniem kobiecie papierosa?
Spotkałam się z dwiema opiniami - pierwsza to taka, że to zasada dobrego wychowania i oznaka
szacunku do kobiety, a druga - papierosy odpalało się starym k... (nazwa najstarszej na świecie
profesji). Zatem jak to jest?
Jak jest w ogóle to nie wiem, ale ta scena miała symboliczny wymiar tego że wszyscy chcieli Malene...
Dlaczego pytanie zadanie przez ciastko. miałoby świadczyć o tym, że Polska jest ciemnogrodem trudno mi zrozumieć.
Trudno mi również zrozumieć dlaczego jedno pytanie miałoby świadczyć o całym kraju. Biorąc pod uwagę Twój wyrafinowany sposób wypowiedzi, trzeba by było uznać, że Polska to kraj chamów i prostaków, co jednak prawdą nie jest.
Wracając do pytania - jest bardzo dobre. Wręcz kulturoznawcze, śmiałabym powiedzieć.
Podręczniki savoir-vivre'u powiedzą nam o tym, że należy zapalić papierosa drugiej osobie. Oczywiście wg tego źródła będzie to wyraz szacunku. Również stojąca pozycja osoby zapalającej komuś papierosa o tym mówi.
Jak było w latach 40-tych czy 50-tych poprzedniego stulecia, nie wiem. Przychodzi mi na myśl książka "Dym. Powszechna historia palenia", w której być może odpowiedź by się znalazła. Aczkolwiek wątpię, żeby we Włoszech tamtego okresu miałoby być inaczej niż dziś. Jak SzymonS1 słusznie zauważył, ta scena ma przede wszystkim wymiar symboliczny i tego się trzymajmy.
Pozdrawiam ;)
Dlaczego? Bo myślimy stereotypami. Nie wiem po co się zastanawiać, czy myśleć "co ludzie powiedzą"
" papierosy odpalało się starym k... " no wydaje mi się że odp jest tylko jedna -> "zasada dobrego wychowania i oznaka
szacunku do kobiety"
Z tym że nie tylko do kobiety lecz do drugiej osoby.
My Polacy natomiast zaszufladkujemy samą szufladę, tacy jesteśmy o!
Pozdro