PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79831
7,6 31 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Niestety ani hitoria, ani klimat, ani gra aktorska, nic z tych rzeczy mnie nie wciągnęło. Uważam nawet, że niektórzy aktorzy np. ojciec chłopca grali w sposób przerysowany i groteskowy, może taka była konwencja, ale na mnie ona nie działa. Największym plusem jest muzyka Morricone. Ogólnie tylko 4/10

ocenił(a) film na 8
radwan88

Naprawdę Ci się dziwię ;D Mi się podobała ta historią pięknej kobiety zaszczutej przez ludzką zawiść. Dla mnie jak najbardziej zasłużenie 8/10. A tamten typ grał typowego temperamentnego włocha. Trudno żeby miał siedzieć dupą na krześle i mruczać do siebie zamiast wybuchać z powodu westchnień synalka ;)

ocenił(a) film na 7
radwan88

Scenariusz 8/10, reżyseria 6/10, gra aktorska 6/10 tak w ogólności... Ciekawa historia opowiedziana w dość dobry sposób. Zaszczucie, klątwa urody etc.. małomiasteczkowość w troszkę przerysowanym wykonaniu.... Reżyser prawdopodobnie chciał sprytnie i elegancko zostawić wojnę w drugim planie - ale jak dla mnie to za dużo dla mnie jej tam...Nie powiódł się zabieg. O muzyce się nie wypowiadam bo się nie znam - powiem tak - nie przeszkadzała mi w oglądaniu.

ocenił(a) film na 10
thethonator

Zgadzam się z wypowiedzią Lisowczyka odnośnie temperamentu ojca chłopca. Dodam jedynie, że to Sycylijczyk, a więc inny niż Włoch, bardziej porywisty. Jeśli chodzi o thethonatora, to małomiasteczkowość jest ok. Typowe Sycylijskie miasteczko, gdzie każdy wszystko wie, gdzie losy polityki toczą się na drugim planie.

ocenił(a) film na 4
ors

Nie chodzi mi o to, że ojciec miał "siedzieć z dupą na krześle i mruczać do siebie". Oczywiście powinien zareagować i zareagował impulsywanie. Problem (jak dla mnie) leży w tym jak zostało to zagrane. Po prostu ta "złość" nie była ani trochę groźna czy przekonująca. Jakby na mnie ktoś tak się "wydzierał" to prędzej by mnie rozbawił niż przestraszył.

ocenił(a) film na 8
radwan88

Jakbyś dostał skórzanym pasem po plecach to może byś się przestraszył ;D

ocenił(a) film na 4
Lisowczyk

Tak, tylko co innego bać się pasa, a co innego "wściekłego" ojca ;]