PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79974
7,6 25 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Kasi Nosowskiej "Milena". " Przy jednej z ruchliwych ulic mieszka dziewczyna cud piękna jak obrazek-Milena jedynaczka. Gdy w ostrym słońcu mruży powieki, mężczyźni wycierają ślinę z kącików ust. Milena nosi bieliznę na widok której zwykłe kobiety ze wstydu się rumienią, kołysze biodrami w takt tylko sobie znanej melodii(...) MILENA TO DZIWKA- TAK ZWYKLI MAWIAĆ CI, CO JEJ NIE MIELI A BARDZO CHCIELI BY MIEĆ">.
I w "Malenie" też tak jest.Kobiety umierały z zazdrości i zawiści o urodę Maleny,a mężczyźni obgadywali ją , bo odrzucała ich względy. ZAWIŚĆ I JESZCZE RAZ ZAWIŚĆ. W dzisiejszych czasach też tak jest. Wystarczy być piękną kobietą by zaraz gadali o Tobie : "dziwka". Dla mnie "dziwka " to inaczej prostytutka, kobieta rozwiązła, ale inni chyba zapomnieli znaczenia tego słowa.Wystarczy tylko chcieć rzucić fałszywe świadectwo, a słowo się znajdzie.. Zastanówmy się zanim coś powiemy. SŁOWA BOWIEM SĄ NIEZMYWALNE, MOCNIEJSZE OD NAJTRWALSZEGO KLEJU..

ocenił(a) film na 8
Izviestia

Dokładnie ten sam utwór przyszedł mi na myśl podczas seansu. "Milena", a przynajmniej jej refren świetnie oddaje sytuację Maleny.

Izviestia

miałam wrzucić ten sam cytat (niesamowicie trafny!), ale mnie ubiegłaś ; )

ocenił(a) film na 7
milena_9

widzę, że nie tylko mnie się z tą piosenką skojarzyło :)

ocenił(a) film na 8
Izviestia

Nom, ja podobnie jak Wy. Nie zdziwiłabym się, jakby się okazało że ta piosenka jest nawiązaniem do filmu. Ale zdaje się, że daty nie grają, bowiem film z 2002, a płytka 4 lata starsza :)

ocenił(a) film na 7
Racjofilia

a moze Kaśkę Nosowską zainspirowała książka na której podstawie powstał ten film, hmmm kto wie :D Tak sobie tylko gdybam bo naprawdę strasznie pasuje do filmu !