PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79831
7,6 31 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Wspaniały pod każdym względem obraz ludzkich dramatów, nostalgii, niewinności, dorastania, miłości...
Wspaniałe kadry, muzyka, lekko jednak chyba przejaskrwione ukaznanie interakcji pięknej Maleny z jej środowiskiem a w zasadziej jej środowiska z nią. Osaczona,znienawidzona z jednej strony, uwielbiana i pożądana z drugiej a jedynym jej prawdziwym przyjacielem jest chłopiec o którym nie wiem a który jest w niej prawdziwie zakochany.
Film porusza z jednej strony bezdusznością i skrajnym uprzedmiotowieniem piękna a z drugiej naiwnością i niewinnością miłości dorastającego chłopca. Mnie kupił całkowicie, wspaniale odtworzony klimat Sycylii z połowy XX wieku jaki znamy z literatury i historii, piękne lokalizacje, scenografie,muzyka,bardzo dobrze aktorsko. Wszystko to
splata się w jeden obraz, który z łatwością sięga po najgłębsze pokłady ludzkiej nostalgii,współczucia czy zrozumienia drugiego człowieka.
Zresztą zobaczcie sami bo naprawdę warto a potem nie zapomnijcie podzielić się swoimi odczuciami. Ja szczerze polecam.

ocenił(a) film na 10
brzydki_pijak

Pięknie i bardzo trafnie podsumowałeś istotę tego filmu. W pełni zgadzam się z każdym Twoim słowem. Tylko Włosi potrafią robić takie filmy.

ocenił(a) film na 8
Dadelog

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
brzydki_pijak

Nawzajem :) Życzę Ci wielu dobrych filmów w Nowym Roku. Również pozdrawiam.