PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79974
7,6 25 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Ja podczas oglądania tego filmu skupiłam się nie tyle na samej postaci Maleny (na niej oczywiście także),oraz jej historii,ale na miłości małego Renato. Miłość chłopca do Maleny,z którą przecież nie zamienił ani słowa poza ostatnią sceną, stała się czynnikiem determinującym całe jego życie. Wiedział,że ona będzie jego tylko w jego wybujałych marzeniach. Szukał jej ukradkowych spojrzeń,chłonął każde otarcie o jej skórę,każdy oddech.
Najbardziej wzruszyło mnie zakończenie,kiedy Renato (jak możemy się domyślać - już jako dorosły mężczyzna) przyznaje,że mimo iż spotykał się z wieloma kobietami,które go kochały, Malena była jego jedyną prawdziwą miłością. I zawsze będzie.

ocenił(a) film na 8
Porcupine_2

Ja dokladnie tak jak Ty skupilem sie szczegolnie na Renato i rozumiem tego chlopaka

Porcupine_2

Cały film jest z perspektywy Renato i właściwie to o nim jest ta opowieść. O Malenie mało co wiemy, poza tym co widzimy gdy Renato ją podgląda lub w scenach zbiorowych. Mało się ona wypowiada. Moim zdaniem film ukazuje interesujący aspekt platonicznej miłości Renato do Maleny (jest to także pierwsze zakochanie głównego bohatera i jak na końcu wyznaje jedyne prawdziwe), która jest zawsze nie spełniona i zawsze idealizowana włośnie dzięki temu że się nie spełniła. Nigdy nie musiała spotkać się z szarą rzeczywistością życia codziennego. Może gdyby spełniło się marzenie Renato o byciu z Maleną to niekoniecznie byłoby to takie piękne a może wręcz odwrotnie byłby to raj na ziemi. Bardzo dobrze przedstawiona historia dojrzewania chłopca wraz z jego pierwsza fascynacją kobietą.