Dodatkowo po objęciu władzy zabrał Burom broń i teraz są mordowani przez czarną swołocz.
Aha i wierzycie gościowi, który w czasach gdy sie wszystko działo był maluszkiem i o świecie mało wiedział a teraz czyta wszystko i przekazuje.... Niby nie stoi po żadnej str i nie jest jego przeciwnikiem... Tylko dlaczego na wizji mówi o negatywnych czynach Mendeli :)... Wiem jedno prawdziwe zachowanie Mendeli ani nie było super czyste ani tylko złe fakt jest taki, że czasy były okropne a kraju gdzie 90% ludności byli czarni żądzić zachciało się białym nawet w Afryce mało mają swoich krajów :)... Rozmowa może sie toczyć latami osobiście oceniłem film i jego wykonanie oraz osobe, którą chciałbym aby był Mendela, że istnieli ludzie, którzy walczyli o coś... Nie pokazali na pewno tych najbrutalniejszych czynów ale też nie zrobili z niego czyścioszka zdradzał podkładał materiały wybuchowe itp tak al;e bez tego nie on to do dziś pewnie Afryka by nie miała żadnych praw więc jaka metoda jest lepsza po latach ?.... A pan z Yoy Tube największą prawdę to powiedział na początku, że teraz wszystko się obraca przeciwko osobą źle mówiących o innych nacjach, które nic nie mają wspólnego z Tymi nacjami, które w swoich złych czasa wycierpiały i wywalczyły prawa... Namiastka ludzi bazująca na Tym co dokonali ich przodkowie przelewając krew
No i widzisz, niby udajesz znafcę, a nie potrafisz składnie uzasadnić swojej oceny i sklecić zdania bez wulgaryzmów, narażając się na bana. Popracuj trochę nad sobą, bo Konrad się włożył wiele wysiłku, pisząc do ciebie, a twoja pożal się boże odpowiedź nie jest ani merytoryczna, ani napisana po polsku.
Z ekstremalnymi osobami dającymi oceny jedynki (albo dziesiątki, choć rzadziej) z powodów swoich przekonań politycznych trudno racjonalnie dyskutować. A zwłaszcza ze "znafcami", którzy nie umieją zdania sklecić, a za całą swoją argumentację uznają wrzutkę na YT jakiegoś debila.
https://www.censorbugbear.org/black-racism/terrorism/nelson-mandela-the-bombing- record
Moim zdaniem zadna ksiazka czy film nie odda calej prawdy wszystko zawsze zalezy od czlowieka czy ludzi piszacych i krecacych kogos biografie.... Przypuszczam, ze w Takim kraju w takich czasach bez przemocy niestety nic nie osiagniesz.... Najlepsze gadanie "Tubowca "
wg mnie osoby, które nie żyły w tamtym czasach i nie zetknęły się z tym zjawiskiem nie powinny w ogóle zabierać głosu. tak jak dzisiaj młodzieżówki różnych partii wypowiadają się o PRLu, Jaruzelskim itp, a nie było ich wtedy nawet w planach. Więc ocena Mandeli powinna mieć miejsce tylko z poziomu afrykańskiego. Takie moje zdanie
Idąc twoją logiką nikt kto nie urodził się w czasach Adolfa i Stalina nie ma prawda zabierać głosu w ich sprawie i ich rozliczać.
a czy uważasz, że osoba urodzona w 2000 roku powinna wymieniać plusy i minusy życia w PRLu ?
Ma prawo do wyrażania opinia na temat Jaruzelskiego, Kani, Kiszczaka, Wałęsy. Czy uważasz że osoba urodzona w lata 60 tamtego wieku powinna wymieniać plusy i minusy życia w czasie II wojny światowej ?
uważam że ludzie nie powinni się wypowiadać o czasach w których nie żyli. chyba że są historykami itp. tyle