Mank

2020
6,3 15 tys. ocen
6,3 10 1 14844
6,3 57 krytyków
Mank
powrót do forum filmu Mank

Genialny

ocenił(a) film na 7

Film ten jest istnym rajem dla oczu, jednocześnie niesamowicie klimatyczny jak I klasyczny poza tym świetna biografia.

p_paweeel

Herman Mankiewicz dołączył do galerii stereotypowych pijaków geniuszy. Twórca scenariusza nie zgłębił tego skąd ten alkoholizm się wziął u niego. Picie wygląda tu raczej na fajną zabawę a nie na poważną chorobę z której nie da się uciec. Oldman często szarżuje w stylu Deppa. Dostajemy ostatecznie poszatkowane i cząstkowe informacje a resztę musimy wiedzieć sami z innych źródeł a nie tak powinna działać dobra biografia vide "Chaplin" z 1992 roku.

ocenił(a) film na 7
JohnTheBrave

Ciężko mi się nie zgodzić, faktycznie chociażby wątek alkoholowy został przedstawiony dosyć płytko, niestety...

p_paweeel

Przypuszczam, że Fincher zbyt czołobitnie podszedł do scenariusza ojca. Zabrakło mu dystansu by spojrzeć okiem fachowca na tę opowieść a narracja jest strasznie chaotycznie poszatkowana.

ocenił(a) film na 9
p_paweeel

Kto wie?!
Tymczasem na dniach opublikowano inną pracę Davida Finchera i to z napisami!
Być może wizualnie to wciąż jego największe osiągnięcie!
https://www.youtube.com/watch?v=40eqoQHJU_E

Doskonałe do nauki angielskiego:-) Zawsze było mi tych wyrazów ciut za dużo w poszczególnych wersach, a teraz okazuje się, że jednak w tych wersach się mieszczą, to ja nie wyrabiam z czytaniem:-)

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Za film zabieram się wieczorem. Słyszałam dużo pozytywnych recenzji a każdy kto widział obywatela Kane i tak powinien go obejrzec

AutorAutor

Spamujesz tym w każdym temacie.

ocenił(a) film na 9
Mlodzik91

https://www.youtube.com/watch?v=0H-s8Va4TxE
:-)

p_paweeel

Zaciekawił mnie szalony "plakat" na wygaszaczu Netflixa. Patrzę - Gary Oldman. A teraz wchodzę na filmweb i patrzę na "reżyser" - i o k#&$!. Chyba wiem co poleci w dzisiejszy wieczór.

ocenił(a) film na 9
p_paweeel

To okrutny chichot losu, że "MANK", film o scenarzyście, otrzymał 10 nomninacji do Oscara, ale zabrakło tej najważniejszej - za scenariusz.

ocenił(a) film na 7
AutorAutor

Coś w tym jest hahah