Marsjanin

The Martian
2015
7,6 308 tys. ocen
7,6 10 1 307622
6,8 66 krytyków
Marsjanin
powrót do forum filmu Marsjanin

Mam parę pytań

użytkownik usunięty

Lubię filmy o tym gatunku i generalnie to oczywista oczywistość że w przyszłą środę pójdę na ten film, ale do rzeczy! jak wspomniałem bardzo lubię filmy o kosmicznej tematyce, najbardziej podobała mi się Grawitacja Cuarona Interstellar ale trochę mniej od Grawitacji, wiem że to całkiem inne filmy i porównywać nie ma ich sensu, ale po prostu pytam. Więc parę pytań mam

Czy dorównuje Grawitacji? proszę bardzo o normalne odpowiedzi a nie takie jak (tak bo Grawitacja to gówno, dno) nie pytam o to
Czy przebił Interstellar?

i teraz coś z tematyki Ridleya Scotta

Czy przebija Gladiatora?
Łowcę Androidów pominę bo wątpię że przebije, Exodusa i prometeusza też pominę bo te słabizny zostaną przebite według mnie.
Czy przebija Obcy 8 pasażer Nostromo ?

No i to tyle pytań :) z góry dziękuję, byle do Środy :)

użytkownik usunięty

"Czy przebił Interstellar? Czy dorównuje Grawitacji?"
Pod względem napięcia czy efektów - NIE, ale pod względem koherencji wewnętrznej, dialogów, gry aktorskiej wyprzedza oba te filmy o lata świetlne.

"Czy przebija Gladiatora?"
- porównanie bez sensu.

"Czy przebija Obcy 8 pasażer Nostromo?"
NIE. Zresztą to zupełnie inne kino.

użytkownik usunięty

Aha :) co do Logiki bardzo mnie cieszy, skoro wyprzedza a Grawitację oceniłem na 10 więc pewnie u mnie na równi :) uspokoiłeś mnie.
A pod względem muzyki? bo w Grawitacji bardzo mi się podobała.
Napięcie ok
co do efektów, jakoś w filmach nie zwracam za bardzo na nie uwagi :) bardziej mnie interesuje czy film mnie wciągnie.
Czyli rozumiem że nie?
Nie porównuję, bardziej mi tu chodziło o pracę Ridleya Scotta czy przebił jakieś swoje najlepsze dzieło :) ale rozumiem że też nie

użytkownik usunięty

Muzyka Gregsona średnia, takie tam plumpanie. Ciekawsze są utwory źródłowe, choćby ten
http://youtu.be/tRcPA7Fzebw

Gladiator to nie jest jego najlepsze kino. Gdybym miał porównać do jakichkolwiek z jego "najlepszych dzieł" powiedziałbym, że nie, ale lepsze to od prawie wszystkich jego filmów z pierwszej dekady XXI w i wszystkiego co do tej pory nakręcił w drugiej.

użytkownik usunięty

Spoko :) dzięki za odpowiedz

Wiem że nie najlepsze, ale jedno z lepszych według mnie kiedy przykładał się jeszcze do swoich filmów. Oczywiście najlepszy pozostaje łowca Androidów, i Obcy 8 pasażer Nostromo :) według mnie

użytkownik usunięty

Od Gladiatora ciut lepszy.

użytkownik usunięty

ale Marsjanin?

użytkownik usunięty

Tak. Choć The Martian jest tak samo amerykański to jednak nie tak patetyczny.

użytkownik usunięty

aha spoko, no jednak mi Gladiator się podoba więc zobaczę w środę czy Ridley Scott podniósł poprzeczkę. Gladiatora uwielbiam więc w moim przypadku może być ciężko go przebić, no ale zobaczę.

użytkownik usunięty

a jak wypada aktorstwo? Sebastian Stan? lepszy niż w marvelu? i czy pod względem aktorstwa przebija Interstellar i Grawitację, czy jest średnie aktorstwo?

użytkownik usunięty

Wypadł poprawnie. Co Stan miał do grania w marvelu?
Aktorsko obsada przebija Grawitację, pierwszy plan równie dobry jak w Interstellar (choć w Marsjaninie nie ma tak durnej roli jaką miała Hathaway), drugi plan u Scotta lepszy.

użytkownik usunięty

ok to dzięki :) za odpowiedz. No byle do Środy, a ty widziałeś w kinie? czy camerówkę złapałeś dobrą?

użytkownik usunięty

Byłem na przedpremierze wczoraj. Doczeka się także wersji rozszerzonej o 20 min na bluray.

użytkownik usunięty

spoko :) a żałujesz wydanej kasy? czy nie?

użytkownik usunięty

Nie ale ziewałem parę razy.

Interstellar 10/10
Gladiator 10/10
Łowca androidów 10/10
Obcy 1 9/10
Grawitacja 9/10
Marsjanin 8/10