Marsjanin

The Martian
2015
7,6 308 tys. ocen
7,6 10 1 307729
6,8 66 krytyków
Marsjanin
powrót do forum filmu Marsjanin

Udałem się do kina zachęcony komentarzami że tak samo dobry, albo nawet lepszy niż Interstellar. Mimo iż film niezły, to po tych oczekiwaniach mocno się zawiodłem.

Interstellar to arcydzieło na 9-10, natomiast Marsjanin na maksymalnie 6-7.

Krótkie porównanie:

Pomysł: oba filmy mają ciekawy pomysł, ale Interstellar dodaj wiele ciekawych wątków do rozważań, czarne dziury, wymiary, czas, przestrzeń, tunele czasoprzestrzenne itp. To powoduje że wychodzi się zainspirowanym z kina. Marsjanin nic specjalnie niezwykłego nie porusza, no może poza hodowaniem ziemniaków na Marsie.

Muzyka: w Interstellarze muzyka jest wręcz rewelacyjna, jedna z lepszych jakie słyszałem, podniosła, klimatyczna, niezwykła. W Marsjaninie mamy znane kawałki disco z lat 90... Muzyką Interstellar wręcz nokautuje Marsjanina.

Klimat: świetny klimat w Interstellarze, tajemniczość kosmosu itp. W Marsjaninie brak klimatu, śmieszne scenki, ogólnie płaski odbiór.

Aktorzy: tutaj po równo, jest dobrze i tu i tu.

Sceny: jest kilka scen w Interstellarze które wgniatają w fotel, chce się je zobaczyć jeszcze raz i pamięta na długo (np. dokowanie, czarna dziura, tunel czasoptrzestrzenny, pole kukurydzy), w Marsjaninie z tym jest słabo, jedynie ostatnia scena ratunku jest warta zapamiętania.

Podsumowując Intertellar to genialny film który z pasją i emocjami chce się oglądać ponownie. Marsjanin to niezły luźny film na raz.

tomfilmowiec

Zapomniałem o zdjęciach:

Zdjęcia: Marsjanin daje rade. Zdjęcia Marsa są świetne. Szkoda że nie okraszone odpowiednią muzyką. Zamiast robić to na śmieszno można było z tego zrobić kawał dobrej emocji i efektu. Za same zdjęcia daje remis bo Interstellar też był świetny (chociażby z pokazaniem odległych planet).

ocenił(a) film na 8
tomfilmowiec

Zgadzam się