Marsjanin

The Martian
2015
7,6 308 tys. ocen
7,6 10 1 307622
6,8 66 krytyków
Marsjanin
powrót do forum filmu Marsjanin

Nawet aktor sie zgadza :D Ocenilem ten film na 8 bo dobrze sie bawilem, ale ciezko go ocenic, bo nie wiem co rezyser chcial osiagnac. Jest to bardzo lekkie sci-fi (w sensie gatunkowym) nie tak wybajerzone jak interstellar i nie tak zrealizowane i pelne napiecia jak grawitacja. Nie zmienia to jednak faktu ze film jest swietna przygodowka z paroma smaczkami naukowymi. Sprzet i prawdopodobnosc tego filmu oraz umiejscowienie akcji w niedalekiej przyszlosci to dla mnie akurat plus, kombinezony marsjanskie wygladaja podobnie do tych obecnie testowanych.

Ogolnie jednak niewazkosc zrobiona duzo gorzej niz w ww filmach, az wstyd ze u Scotta tak sztucznie to wygladalo. Dodatkowo zmienna zaleznie od ujec grawitacja Marsa, ktora traktowana jest jak ziemska, a jest jednak slabsza. Dramaturgia pozostawia wiele do zyczenia, pytanie czy to minus? Dla mnie w tym przypadku nie, wbrew pozorom interstellar i grawitacja to filmy skupiajace sie na innych aspektach. Tak czy inaczej zabraklo mi tutaj psychologii i akcji. Mala domieszka Moon i niewielka Misji na Marsa nie byla by zla, tak czy siak film wart polecenia. Z drugiej strony trailery nie rpzekonaly mnie zupelnie i nie mialem wygorowanych oczekiwan