Marsjanin

The Martian
2015
7,6 308 tys. ocen
7,6 10 1 307729
6,8 66 krytyków
Marsjanin
powrót do forum filmu Marsjanin

Spodziewałem się czegoś bardziej trzymającego w napięciu, oraz czegoś co będzie powiedzmy teatrem jednego aktora (w "poza światem" Hanks zrobił to świetnie). Oczywiście moja ocena zaburzona jest tym że książkę przeczytałem w niecałe 3 dni i na film baaardzo się napaliłem. Powinni poświęcić więcej czasu na życie Whatneya na Marsie bo bez tego film nie wyjaśnienie dostatecznie wszystkich niuansów i zasad jakimi podpiera się bohater w rozwiązywaniu problemów. Co za tym idzie nie dziwię się że ludzie, którzy nie czytali książki uznają film za mocno naciągany. Jak opisał ktoś w innym temacie jest dobry dla tych którzy są w temacie kosmosu przynajmniej entuzjastami. Znajomej np nie podobało się to że Markowi tak wszystko łatwo przychodziło, w książce tak nie jest, cały czas pojawiają się nowe problemy a on sam żyje na krawędzi... starczy czy nie, wytrzyma czy nie, zdąży czy nie, zadziała czy nie zadziała? Wiadomo że film nie ma tyle czasu co książka ale ten dreszcz i niepewność powinien być kwintesencją filmu. No i na koniec końcówka i "Ironman mode"... pozostawię to bez komentarza.