Martwe fale

Dead Air
2009
4,5 395  ocen
4,5 10 1 395
Martwe fale
powrót do forum filmu Martwe fale

No cóż, widziałem dziesiątki filmów o zombie i ten jest... Hmm, ciężko go osądzić, bo to "dzieło" jest równe niczym polskie drogi. Ocenę rozbiję więc na składowe:

Fabuła:
Ma potencjał. Pomysł z radiem niezły, rzadko spotykany. Terroryści?? Obcykany temat, ale wciąż daje rade.
Reasumując: 7/10

Klimat:
W tego typu filmach bardzo ważna rzecz. Tu co prawda czasem zawodzi, bo zdarzają się nudnawe chwile, jednak wpleciony klimat zagrożenia w ciasnym wnętrzu studia radiowego pozwala do pewnego stopnia wczuć się atmosferę filmu.
Reasumując: 5/10

Gra aktorska:
Film niskobudżetowy, więc nie ma co oczekiwać błyskotliwych kreacji. Ważne natomiast, że aktorzy względnie dobrze wywiązują się z powierzonych im ról.
Reasumując: 6/10

Krew:
Filmy o zombie to niejako synonim scen gore, więc ich kompletny brak w filmie razi i to bardzo. Już lepsze efekty zrobił Romero w swojej pierwszej Nocy Ż.T.
Reasumując: 0/10

Zombie:
Ich charakteryzacja pozostawia bardzo wiele do życzenia. W zasadzie ich jedynym atrybutem są przekrwione oczy (a przecież wystarczyło zainwestować dosłownie parę dolców w najtańszy zestaw do makijażu, a efekt był by o niebo lepszy). Co więcej, statyści nie połasili się na zaznajomienie z tematyką zombie, więc ich styl poruszania się ma w sobie tyle z faktycznego chodu umarlaka, ile baletnica podczas jeziora łabędzi...
Reasumując: 1/10

Muzyka/Zdjęcia
Nie znam się na tym. Powiem tyle, że nie rzucało się w oczy ani in plus, ani in minus, więc...
Reasumując: 5/10

Punkty dodatkowe:
To coś:
Każdy dobry film powinien mieć "to coś" co kazało by do niego wracać raz na jakiś czas. Ten niestety tego nie ma.
Punkty: +0

Przesłanie:
Lubię jak reżyser nie traktuje mnie jak idiotę i umieszcza coś w miarę mądrego w filmie. Dobra ironia odpowiednio w pleciona w fabułę naprawdę pomaga filmowi, patrz: przykład filmów pana Romero. Tu brak.
Punkty: +0

REASUMUJĄC:

24/60, czyli po skróceniu równe 4/10*

*)
W podliczaniu tego wyniku nie wziąłem pod uwagę ewentualnego faktu, że może to być plagiat/remake (nie rozróżniam tych dwóch pojęć). Jeśli owe pogłoski okazały by się prawdą, wynik z miejsca należy podzielić na pół!!!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa