W całym filmie byl tylko 1 martwy ptak, na początku i tyle jeżeli chodzi o martwe ptaki i klimat grozy hahahahahahahahahahaha
nie no jasne , jasne chodziło o demona z fermy , który był symbolem demona-ptaka , który nie był ptakiem tylko demonem tego demona co miał być ptakiem :D
spodziewales sie po tym fimie, ze na kazdym kroku beda padac zdechle kruki czy jak? to symboliczne znaczenie tytulu...
choc przyznam ze sama do konca tej symboliki nie rozgryzlam, moze to jakiegos rodzaju symbol zla i tyle. Kto wie, moze Pieknus00 ma racje, ale w sumie w jego interpretacji nie do konca wszystko mi sie zgadza
no prosze, wyjatkowo ktos wreszcie probujac mnie obrazic trafil w dziesiatke:) tak sie sklada, ze w zwiazku z moim zainteresowaniem i jako humanistka wiele czasu poswiecilam symbolice i utworom z nia zwiazanym, dlatego troche sie juz na tym znam i umiem doszukac sie metafory, ukrytego znaczenia tam gdzie trzeba (co oczywiscie kazdy w miare inteligentny czlowiek chociaz troche powinien umiec i bez zadnych zainteresowan czy tez nauki...) I owszem, tu to niedoslowne znaczenie wystepuje z cala pewnoscia. A, i w dodatku zadziwiajace jest dla mnie, ze uzalezniasz to, czy film bedzie straszny, od tytulu...O.o
Współczuję googaify użerania się z ciemną masą. Cierpliwość godna pozazdroszczenia ;) Pozdrawiam.
Chcesz kontynuować dyskusję :D ??? Ja chetnie mogę. Tylko co to ma Ci niby dać ? mam zmienić ocenę 10 ?
Zgadzam się z założycielem tematu. Tytuł filmu godny impotenta. Ale nie tylko o same martwe ptaki chodziło w tym filmie. Może zmieńmy temat i powiedzmy o klimacie który również niebył najlepszy...
a np. po filmie "Orbitowanie bez cukru " spodziewałbyś się, że bohaterem będzie guma orbit? A po "Lśnieniu" że główny bohater będzie świecić? Masz nieźle na bani.
TYTUŁ
Dead Birds - tłumacz nie zawiódł - Martwe Ptaki - gorzej z powiązaniem z fabułą, ale jest kilka teorii;
1. Wokół skażonego złem domu leżą zdechłe ptaki- a raczej JEDEN ptak - nic nie ma prawa żyć, gdy znajdzie się na przeklętym terytorium. Przesłanie: Nie odfruniecie stąd ptaszki.
2. Kilka razy pokazywane są sceny ze strachem na wróble, który jest schwytanym CZŁOWIEKIEM- ma za zadanie odstraszać innych LUDZI ("Ptaki"), którzy umrą ("Martwe Ptaki"), jeżeli wejdą do domu.
3. Na złotym bilonie ukazany jest ptak.
4. W domu było kilka wizerunków ptaków.
'Psipadek? Nie SONDZE.'
Oczywiście głupio jest na siłę szukać fenomenalnych metafor i nawiązań symbolicznych, ale tak wypada. Inna sprawa, że gdyby w tytule były FRUWAJĄCE ŚWINIE, to czy też na siłę byśmy ich szukali i jakie wielkie rozczarowanie by pozostało, gdyby ich ogóle nie było.