Martwe ptaki

Dead Birds
2004
5,7 2,3 tys. ocen
5,7 10 1 2261
Martwe ptaki
powrót do forum filmu Martwe ptaki

W całym filmie byl tylko 1 martwy ptak, na początku i tyle jeżeli chodzi o martwe ptaki i klimat grozy hahahahahahahahahahaha

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Pieknus00

nie no jasne , jasne chodziło o demona z fermy , który był symbolem demona-ptaka , który nie był ptakiem tylko demonem tego demona co miał być ptakiem :D

ocenił(a) film na 8
tala1987

spodziewales sie po tym fimie, ze na kazdym kroku beda padac zdechle kruki czy jak? to symboliczne znaczenie tytulu...

ocenił(a) film na 8
googaify

choc przyznam ze sama do konca tej symboliki nie rozgryzlam, moze to jakiegos rodzaju symbol zla i tyle. Kto wie, moze Pieknus00 ma racje, ale w sumie w jego interpretacji nie do konca wszystko mi sie zgadza

ocenił(a) film na 8
tala1987

no prosze, wyjatkowo ktos wreszcie probujac mnie obrazic trafil w dziesiatke:) tak sie sklada, ze w zwiazku z moim zainteresowaniem i jako humanistka wiele czasu poswiecilam symbolice i utworom z nia zwiazanym, dlatego troche sie juz na tym znam i umiem doszukac sie metafory, ukrytego znaczenia tam gdzie trzeba (co oczywiscie kazdy w miare inteligentny czlowiek chociaz troche powinien umiec i bez zadnych zainteresowan czy tez nauki...) I owszem, tu to niedoslowne znaczenie wystepuje z cala pewnoscia. A, i w dodatku zadziwiajace jest dla mnie, ze uzalezniasz to, czy film bedzie straszny, od tytulu...O.o

tala1987

Pogódź sie , z tym , ze ta kukłka była zjebna i tyle

ocenił(a) film na 8
tala1987

^^ oh dear lord...

ocenił(a) film na 6
googaify

Współczuję googaify użerania się z ciemną masą. Cierpliwość godna pozazdroszczenia ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Moon_Beam

no wlasnie jak widzisz po ostatnim poscie sobie odpuscilam;)

googaify

Chcesz kontynuować dyskusję :D ??? Ja chetnie mogę. Tylko co to ma Ci niby dać ? mam zmienić ocenę 10 ?

tala1987

Zgadzam się z założycielem tematu. Tytuł filmu godny impotenta. Ale nie tylko o same martwe ptaki chodziło w tym filmie. Może zmieńmy temat i powiedzmy o klimacie który również niebył najlepszy...

tala1987

a np. po filmie "Orbitowanie bez cukru " spodziewałbyś się, że bohaterem będzie guma orbit? A po "Lśnieniu" że główny bohater będzie świecić? Masz nieźle na bani.

tala1987

TYTUŁ

Dead Birds - tłumacz nie zawiódł - Martwe Ptaki - gorzej z powiązaniem z fabułą, ale jest kilka teorii;

1. Wokół skażonego złem domu leżą zdechłe ptaki- a raczej JEDEN ptak - nic nie ma prawa żyć, gdy znajdzie się na przeklętym terytorium. Przesłanie: Nie odfruniecie stąd ptaszki.
2. Kilka razy pokazywane są sceny ze strachem na wróble, który jest schwytanym CZŁOWIEKIEM- ma za zadanie odstraszać innych LUDZI ("Ptaki"), którzy umrą ("Martwe Ptaki"), jeżeli wejdą do domu.
3. Na złotym bilonie ukazany jest ptak.
4. W domu było kilka wizerunków ptaków.

'Psipadek? Nie SONDZE.'

Oczywiście głupio jest na siłę szukać fenomenalnych metafor i nawiązań symbolicznych, ale tak wypada. Inna sprawa, że gdyby w tytule były FRUWAJĄCE ŚWINIE, to czy też na siłę byśmy ich szukali i jakie wielkie rozczarowanie by pozostało, gdyby ich ogóle nie było.