Martwe zło 2

Evil Dead II
1987
7,2 30 tys. ocen
7,2 10 1 29926
7,5 26 krytyków
Martwe zło 2
powrót do forum filmu Martwe zło 2

Kolejna perełka...

ocenił(a) film na 10

" Zakończenie i fabuła części pierwszej absolutnie wyklucza wydarzenia z części drugiej, i nawet przy maksymalnym nakładzie sił, nie sposób logicznie obu części fabularnie powiązać. W części pierwszej Ash wraz z przyjacielem i jego dziewczyną, siostrą i swoją dziewczyną, zatrzymują się w opuszczonym domku w lesie, gdzie odtwarzają taśmę z zaklęciem wpuszczającym Zło do naszego świata. Podczas walki ze Złem domek zostaje zdemolowany, Ash kolejno wybija całą resztę przemienioną w demony, by na koniec zginąć samemu. W części drugiej natomiast przyjeżdża do tego samego domu z inną dziewczyną, i odtwarza te same zaklęcie z taśmy zupełnie ich nie znając."

Kto zaś to dopuścił? Evil dead 2 nie jest kontynuacja, a ramake. Cholerni zbieracze punkcików...

BURZUM

To kwestia dyskusyjna, ale wg mnie Martwe zło 2 jest jednak sequelem, a raczej takim reebotem-sequelem w jednym. Pierwsze 10 minut pokazują w skrócie wydarzenia z pierwszej części, tyle że są one nakręcone od nowa i tym razem Ash jedzie do chatki wyłącznie z Lindą a Księga Umarłych nie zostaje zniszczona. Nie licząc tych zmian wszystko właściwie się zgadza i wstęp kończy się dokładnie w tym samym momencie co jedynka- sam Ash został opętany przez Martwe zło, a potem zaczyna się właściwy film, zaczyna się sequel. Identyczny zabieg miał miejsce w trzeciej części, czyli w Armii Ciemności. Tam również na samym początku mamy od nowa nakręcone i przeinaczone pierwsze 10 minut streszczające wydarzenia z poprzednich części. Czemu taki zabieg zastosowano? Być może dlatego, że Raimi podczas kręcenia każdej kolejnej części miał kompletnie inną wizję i dlatego każdy sequel otwierał takim pseudo-streszczeniem.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Szczerze wydaje mi się, że to kwestia budżetu. Najpierw zrobił Within the woods BEZ budżetu, potem zrobił Evil Dead z mikroskopijnym budżetem, a w końcu mógł zrobić Evil Dead 2 jako porządne niskobudżetowe kino. Armia Ciemności zaś to w końcu coś nowego, od nowa nakręcone też m.in. lądowanie Asha w przeszłości, aby komponowało się to z resztą filmu.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

I to, co napisałeś, jest faktycznym wytłumaczeniem. Dlatego też uważam, że ta ciekawostka jest idiotyczna.

ocenił(a) film na 8
BURZUM

Ciekawe, jakby ten portal wyglądał, gdyby nie ci "cholerni zbieracze punkcików"?

Dodam tylko, żeby nie było, że to nie ja dodałem tą ciekawostkę (w której osobiście nie widzę nic złego). Jeśli ciekawostka ci się nie podoba, możesz zgłosić ją do usunięcia z jakimś sensownym komentarzem. Pozdrawiam.

BURZUM

Część druga jest raczej remake'iem niż kontynuacją sensu stricto. Mój ulubiony motyw to numer z opętaną dłonią Asha. Kto jest za?

ocenił(a) film na 6
Przemyslaw_Borowski

spoiler

rozmowa ze swoim odbiciem w lustrze rządzi plus fak jaki pokazuje odcięta dłoń :-P

ocenił(a) film na 10
armarange

tak, zdecydowanie najlepsze momenty filmu!

BURZUM

Podobnie było z 'Cube 2" BURZUM

ocenił(a) film na 7
BURZUM

Wytłumaczenie jest dość proste wydarzenia w Martwym zle 2 to alternatywna rzeczywistość albo pętla czasu, przeznaczaniem Ash jest walka ze złem ale za pierwszym razem zginął więc teraz ma drugą lub którąś z kolei szanse.

ocenił(a) film na 9
Ageha

Nie.