PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30709}

Martwe zło

The Evil Dead
1981
6,7 40 tys. ocen
6,7 10 1 40482
7,0 38 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Lubię horrory, lubię stare filmy... ale ten? Aż nie wiem co powiedzieć. Jeden z najgorszych wg mnie. Są ludzie którym się takie filmy podobają ale szczerze im współczuję. Masakra.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
kozlosienka

Cóż za dysputa! A zwycięzcą zostaje:
"Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem"

ocenił(a) film na 10
pellam

Film rewelacyjny dla koneserów i tych co lubią takie klimaty :-)

ocenił(a) film na 5
SedarPL

Zapewne ;)

SedarPL

zgadzam się z tobą w 100000000 % bo wychowałem się na tym horrorze a do reszty powiem tylko ze skoro dziewczyna nie lubi to nie lubi( nie wiem ile ma lat ) ale o gustach się nie dyskutuje tylko o filmach chociaż czasami nawet mnie się to nie udaje i czasami wybucham ale nie tym razem jak dla mnie film kozacki na maksa i jeszcze długo nie zrobią lepszego no może koszmar z ulicy wiązów bo po tym filmie też kiedyś bałem się zasnąć... pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
cedro11

Sądzę, że trollica już dostała po głowie. Każdy kto choć pobieżnie przesledzi temat załapie o co chodzi. Pozycja "Evil Deada" w sercach fanów jak i laików zostaje niewrzuszona. Pozamiatane ;)

ocenił(a) film na 1
kozlosienka

też tak sądzę, totalne nieporozumienie dla mnie poniżej zera ! :)

kozlosienka

podzielam Twe zdanie :)

ocenił(a) film na 8
kozlosienka

Mi tam się podobał. Raczej komedio-horror, ale fajnie się to oglądało. No i niski budżet więc odbyło się bez scen komputerowych. Jak dla mnie zasłużone 8/10.

ocenił(a) film na 2
kozlosienka

Mega gówno. Nawet jak na pastisz, to było beznadziejne. Atutem miał być niby klimat, którego za nic nie potrafiłem odczuć, a tak poza tym, cała masa wad. Od drewnianej gry aktorskiej, przez naiwną fabułę, skończywszy na masie kardynalnych błędów i niedopatrzeń. Jedynymi zaletami była psychotyczna muzyka, która takiemu badziewiu się nie należy i ewentualnie praca kamery, która choć trochę to bagno ratuje. Ble, jestem zły na siebie, że straciłem półtorej godziny na to badziewie.

ocenił(a) film na 3
kozlosienka

Podzielam zdanie przedmówcy. Paca kamery może i na plus, ale i z tym momentami przesadzili - więcej wcale nie oznacza lepiej. Maksymalnie tandetne dialogi (nie ma tu usprawiedliwienia), poza momentami w całości niemal beznadziejna gra aktorska, muzyka i efekty muzyczne to samo co z kamerą hiperbloizacja co czyni z tego filmu nie nawet komednie co trudne do strawienia wypociny. Cała niemal fabuła, traktująca postacie jak przygłupów. Mimo kilku mocniejszych akcentów film przez swoje paszkwile jest trudny do strawienia. Oceny dokonuje się nie ze względy na jedna mocną stronę i to sie ocenia tylko całość a jako całość film wypada bardzo słabiutko. NIE OGLĄDAŁEŚ? NIE TRAĆ CZASU, NIE WARTO. (Pierwszy mój komentarz, a propos filmu. Niestety takie dno odbiło sie na mojej psychice i muszę dać temu upust : )

ocenił(a) film na 10
kozlosienka

A zatem w ramach współczucia dla mnie może ujawnisz swoje ulubione filmy i ja to współczucie być może odbiję w twym kierunku.

Sanderus

Skoro się tak wymądrzasz to dlaczego nie wiesz o tym że żeby sprawdzić filmy którym dałam najwyższą ocenę wystarczy kliknąć mój nick? I wiesz gdzie ja mam twoje współczucie? no właśnie :)

ocenił(a) film na 10
kozlosienka

Pewnie tam gdzie ja twoje, a filmów nie masz na twoim profilu żadnych więc nie pisz bzdur.

Sanderus

Mam i to bardzo dużo, ale dla takich jak ty zapewne zablokowane :)

ocenił(a) film na 10
kozlosienka

Jako że człowiekiem jestem kulturalnym nie napiszę ze pier...lisz jak potłuczona/ny, tylko uznam twoje odpowiedzi za kontrowersyjne.

Sanderus

Za niski poziom reprezentujesz do dalszej konwersacji :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
kozlosienka

Ty na szczęście jesteś za to bardzo górnolotna/ny.

ocenił(a) film na 6
kozlosienka

Ja bym tego filmu do horrorów nie zaliczała.
Jako czarna komedia jest dość niezły.

ocenił(a) film na 8
kozlosienka

Film może ci się nie podobać i rozumiem to, bo nie każdy musi łapać ten klimat. Ale obrażanie fanów tego filmu jest żałosne. Niby dlaczego nam współczujesz? Bo mamy inny gust niż ty? Bo jest to dla nas film kultowy? Daruj sobie, nikt z nas twojego współczucia nie potrzebuje.

yossarian84

To tak samo jak nikt nie potrzebuje twojego zrzędzenia.

kozlosienka

pieprzysz jak potłuczona pokaż jakie filmy lubisz jak się nie wstydzisz bo tam na twoim profilu to nawet o filmach nie wspomnę bo ich nie ma

cedro11

Filmy są, ale pokazują się tylko znajomym i gustopodobnym, skoro tobie się nie pojawiły to oznacza że mamy inne gusty, a co za tym stoi i nie mamy o czym rozmawiać :) dobrali się we dwóch nawet określenia identyczne :) idź do piaskownicy. Pozdrawiam

kozlosienka

ile masz lat dziecko ??? to ty chyba zabłądziłaś na tym portalu bo martwe zło zajebiście mi się podoba i właśnie na temat tego filmu jest forum to po jakiego grzyba trafiasz na fora filmów których nie lubisz walisz swoje zdanie a teraz mi mówisz ze nie mamy o czym rozmawiać to rodzaj upośledzenia czy ty tak masz na co dzień ?????

cedro11

Po rodzaju wypowiedzi, zapewniam, że mam więcej od ciebie :) a na filmwebie ocenia się filmy, które miało się zaszczyt oglądać, a nie filmy, które się lubi. Wyraziłam swoje zdanie, które nie powinno cię obchodzić. Ale jak widać zawsze trafią się wielcy obrońcy "hitu" :D powodzenia

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

ale tu nikt niczego nie broni , film sam się broni , oprócz tego że jest więcej , zdecydowanie więcej fanów tej sagi to jeszcze największe gwiazdy kina grozy stawiają ten film w czołówce horrorów wszechczasów , oczywiście nikt tu nie mówi że ma ci się podobać ten film , zachowujesz się jak małe dziecko które mówi że coś mu się nie podoba i jak ktoś nie myśli jak ty automatycznie jest w twoich oczach głupi , jak chcesz być poważnie traktowana to tak się zachowuj . Swoją drogą zaprzeczasz swojej filozofii którą przytoczyłaś w temacie "zmierzch" , piszesz tam że jak czegoś nie lubisz to nie wchodzisz i nie komentujesz , więc jak to jest z tobą bo najwyraźniej jednak wchodzisz i komentujesz :P .

kozlosienka

istne dziecko

cedro11

wiem, zauważyłam już, nie musisz nic więcej o sobie mówić, naprawdę :)

użytkownik usunięty
kozlosienka

Nam chodzi po prostu o to, że na forum "Zmierzchu" czepiałaś się użytkownika, który napisaał niepochlebną opinię na temat filmu, który Ci się podobał, ale w żadnym wypadku nie obraził jego wielbicieli. Natomiast Ty tutaj zrobiłaś coś o niebo gorszego niż on, bo nie tylko zjechałaś film, ale również obraziłaś jego fanów. Gdybyś napisała tylko o filmie to zapewniam Cię, że aż tyle osób by się nie zbulwersowało - w końcu masz swój gust i nikomu nic do tego. Ale żeby od razu ubliżać ludziom, którym się "Martwe zło" podobało... Trzeba umieć kryrtykować jakąś produkcję bez ubliżania komukolwiek.

Nie miałam na celu obrażania kogokolwiek. Współczucie komuś to nie obraza. Nie nazwałam nikogo kretynami debilami itd bo tak nie uważam o fanach tego filmu, ale jest tyle ambitniejszych i lepszych filmów, że ciężko mi uwierzyć że ktoś jest wielkim fanem tego. To jest moje zdanie i co chwila znajdzie się ktoś kto musi moje własne zdanie skomentować. Zrozumcie, że każdy ma inny gust. Wypowiedziałam się i tyle. Na forum Zmierzchu dyskusja się dawno skończyła a tu drążycie i drążycie.

użytkownik usunięty
kozlosienka

Po prostu stwierdzeniem, że się komuś współczuje na ogół okazuje się wyższość nad tym kimś. Poza tym nie należy porównywać "Martwego zła" fo tzw. ambitnych obrazów. Jeśli ktoś sięga po obraz gore z lat 80-tych to logiczne jest, że nie oczekuje jakiejś górnolotnej produkcji tylko liczy na zwykłą rozrywkę. Po to istnieje tyle gatunków filmowych, żeby każdy wybrał coś dla siebie, a jeśli ktoś po filmie spodziewa się tylko i wyłącznie rozrywki to nie należy twierdzić, że jest kimś gorszym od takiego konesera poważnego kina.

użytkownik usunięty
cedro11

M.in. "Zmierzch" - zobacz po jej wypowiedziach
http://www.filmweb.pl/film/Zmierzch-2008-462441/discussion/Film+kt%C3%B3ry...,12 59195

ocenił(a) film na 8

nie chce mi sie czytac wszystkiego ale ja sie nei dziwie smarkaczom ze im sie film nie podoba ... dla mnie to jeden z najlepszych horrorów jakie widziałem ale widziałem go po 90 roku ... wtedy jeszcze miał klimat a teraz ?
teraz to on przypomina jakis amerykański halloween :) a nie film , aktorzy w gumowych kostiumach ,nędzna charakteryzacja ... ale wtedy .... mistrzostwo świata

swego czasu cała polska siedziała przed tv i ogladała w kamiennym kręgu .... a teraz jak by poleciało to kto by to oglądał???

użytkownik usunięty
b3lial

A ja wolę sprawdzić kilka wypowiedzi danej osoby, żeby przekonać się, czy warto z nią podyskutować. W temacie, który Ci podałam napisała tak:
"jak się nie podoba to nie musisz oglądać nikt Ci nie każe, Ty lubisz inne filmy więc wypowiada się na temat tych innych. Niektórzy wolą ten więc nic Ci do tego. Różne gusty ludzie mają..."
"Ale ja jak czegoś nie lubię to nawet szkoda mi czasu żeby wchodzić i komentować. "
Tymczasem weszła na to forum i zrobiła dokładnie to, co jak się zarzekała jej nie przystoi. Stąd wiem, że mamy tutaj do czynienia z osobą, na którą nie warto tracić czasu, więc proponuję wam nie wdawać się w dłuższe dyskusje z nią, bo i tak się nie dogadacie.

Z tobą na pewno się nie dogadam jeśli rok w nicku to twoja data urodzenia. Z gówniarzami nie rozmawiam. I nie ładnie obgadywać kogoś za plecami :)

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

Zaprzeczasz swojej filozofii którą przytoczyłaś w temacie "zmierzch" , piszesz tam że jak czegoś nie lubisz to nie wchodzisz i nie komentujesz , więc jak to jest z tobą bo najwyraźniej jednak wchodzisz i komentujesz :P .

TheGoldi07

No niestety wcześniej tego nie robiłam, ale to coś przeszło wszelkie granice i nie omieszkałam tego "arcydzieła" wyjątkowo skomentować :) Zresztą co ja się będę usprawiedliwiać. Mój problem i zajmij się sobą człowieku bo widzę, że nie masz co robić tylko wchodzisz na filmweba i komentujesz moje słowa. Żałosne.

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

Zmierzch jest jednym z najwiekszych porażek pisarstwa jak i kinematografii, nie wiem czy nie gorszym od "twórczości" Justina Biebera, nie mozna porownywac Evil Dead do Zmierzchu, to tak jakbys chciała porównac swojego dziadka który chodzi juz o kulach z Emilem Zatopkiem

Teingard

A widzisz gdzieś żebym porównywała jedno do drugiego? No właśnie :) Trzeba czytać ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

kozlosienka tylko widzisz film martwe zło w ciągu 30 lat był i jest stawiany jako jeden z najlepszych horrorów niskobudżetowych w dziejach kina , ani ty ani tobie podobni ludzie których jest raptem garstka tego nie zmieni , i zanim zaczniesz kogoś obrażać zastanów się dwa razy bo może się okazać jak w tym przypadku że to raczej ty się mylisz .

TheGoldi07

Ja się mylę bo mam własne zdanie? człowieku zrozum w końcu, że nie każdy musi lubić takie durne jak dla mnie filmy. I broń sobie dalej ale niech dotrze do Ciebie to że mi się nie poodobał, szkoda mi zmarnowanego czasu na ten film i tyle. Moje zdanie i przestań się do cholery czepiać.

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

No widzisz znowu zaprzeczasz swoim słową, bo na początku obraziłaś osoby które są fanami tego filmu a ty teraz mówisz żebym uszanował twoje zdanie , jak chcesz żeby szacunku to najpierw uszanuj tych dla których ten film to klasyka , nikt nie zabrania ci mieć własne zdanie tylko nie obrażaj przy tym innych .Wątpie żebyś to wkońcu zrozumiała bo już kilka razy ci to tłumaczyli a ty nadal w zaparte bronisz swoich śmiesznych argumentów .

TheGoldi07

przeczytaj sobie mój powyższy komentarz, odpowiedź dla Buffy. Nie będę non stop pisała tego samego. Napisałam swoje zdanie, Ty je skomentowałeś i tyle. Skończ już bo nie wiem co te Twoje ciągłe pieprzenie ma na celu. Idź obejrzyj sobie Martwe zło.

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

po 1 nie obgaduje ciebie tylko sprawdzam z kim mam do czynienie po 2 nie zabraniam ci mieć swojego zdania , po 3 sama zaczołaś tą dyskusje mimo że nie miałaś żadnych argumentów oprócz takich że tobie się nie podobało a mimo to bez problemu potrafiłaś zrównać ludzi dla których ten film to klasyki do idiotów itp , więc wybacz że bronie tych którzy nie zasłużyli na to , starasz się udawać osobe tolerancyjną ale ci to nie wychodzi , w ciągu tej całej dyskusjii nic do ciebie nie dotarło , tylko mówisz ciągle że masz prawo itp , i tu nie mam nic do ciebie tylko dlaczego obrażasz przy tym innych skoro niby taka tolerancyjna jesteś . Zanim coś napiszesz zastanów się czy aby napewno te twoje niby "własne zdanie " nie obraża innych , mimo tego wszystkiego że nie potrafisz zauważyć tego że pare osób mogło się poczuć dotkniętych twoim stwierdzeniem życze ci wesołych świąt i abyś na następny raz lepiej dobierała słowa jakich chcesz użyć .

TheGoldi07

Nie pouczaj mnie. Nie dotrze do mnie na pewno to co ty mówisz bo oprócz tego,że pieprzysz bez sensu to jeszcze robisz potworne błędy, które kaleczą oczy, więc nie rób z siebie inteligentniejszego niż jesteś. Nie masz prawa pouczać innych i to do ciebie powinno coś dotrzeć. A tekst o obgadywaniu nie był do ciebie, chodziło mi o inny post do Buffy ale nie ma sensu ci już tłumaczyć od a do z bo i tak nie zrozumiesz. Nikogo nie zrównywałam do idiotów, współczucie miało bardziej na celu to że chyba nie widzieliście LEPSZYCH filmów co jest przykre. Wesołych Świąt, i koniec dyskusji

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

No wybacz ale jakoś nie rozumiem ciebie ,najpierw obrażasz ludzi a później masz im za złe że się bronią , oczywiście że widziałem lepsze horrory ale nie o to chodzi w tym temacie , chodzi o to że film miał ogromny wpływ na ten gatunek a ty nie potrafisz tego docenisz , dla ciebie liczą się zapewne tylko i wyłącznie efekty specjalne lub ilość krwi ewemtualnie horrory gore które swoją drogą są nudnawe . Zacznij się przyzwywczajać że jak będziesz gadała takie bzdury zawsze się ktoś do ciebie przyczepi i będzie cię wałkował szczególnie że nie potrafiłaś podać konkretnych dowodów swojego zdania tylko cały czas to samo . Swoją drogą ja nie muszę nikogo udawać , ani nie jestem jakimś inteligentem ani nic takiego napewno nie bedę ci nic udowadniać ale przynajmniej wiem że jak się zaczyna rozmowe to trzeba podać jakieś powody swojego zdania inaczej taka osoba jest śmieszną mało poważną osobą a jej zdanie jest tyle warte co stracony czas do napisania tego tekstu . Jak ci się nie podoba jakiś film "BO NIE i JUŻ" to zachowaj je dla siebie i nie zaśmiecaj forum to nie miejsce dla takich durnych dyskusjii.

TheGoldi07

forum zaśmiecasz ty bo poraz setny powtarzasz dokładnie te same słowa. Film mi się nie podobał i gdzie jest napisane, że muszę podawać powody? i napradę nie dziwię sie że nie rozumiesz, można to wywnioskować po twoich komentarzach, że to cię przerasta. Już powiedziałam że współczucie komuś to nie obraza i tak można milion razy a ten dalej swoje. I po raz kolejny mówię, żebyś nie mówił mi co mam robić. Z jakiej racji mam zatrzymać dla siebie moje zdanie na temat tego filmu? Po co jest to forum? To tak samo jakbym ja właśnie napisała ci żebyś zatrzymał dla siebie swoje zdanie na temat mojego komentarza. Po co w ogóle komentujesz moje słowa? Popracuj nad swoimi. Ta dyskusja nie ma sensu bo równie dobrze mogłabym co chwila wklejać poprzednie moje posty. Nic nie dociera... papa

ocenił(a) film na 9
kozlosienka

Może masz inne poczucie obrażania kogoś , ale tak jak mnie i zapewne wiele innych osób poczuło się obrażonych po twoich słowach , to że ty miałaś coś innego w zamyśle nikogo nie obchodzi tym bardziej że zamiast przeprosić ludzi to w zaparte idziesz że wcale nie obraziłaś , druga sprawa właśnie po to jest forum żeby dyskutować dlaczego coś się komuś nie podoba , ty nie podałaś choćby jednego powodu racjonalego na twą śmieszną teze więc się nie dziw że ktoś cały czas odpisuje , mam takie samo prawo milon razy się pytać tego samego co ty pisać bezsensowne teksty typu " bo mi się nie podobał i tyle " . Ja osobiście nie trawie "zmierzchu " i pisząc to na forum mam świadomość żeby być traktowanym poważnie musze przytoczyć sporo dowodów a nie jak ty " bo nie i już " , nie mam zamiaru ci odpuścić bo skoro ci się coś nie podoba to podyskutujmy nad tym a jak nie to się nie odzywaj i będzie spokój .