PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=859971}

Matki równoległe

Madres paralelas
2021
6,5 15 tys. ocen
6,5 10 1 14796
5,4 54 krytyków
Matki równoległe
powrót do forum filmu Matki równoległe

Kolejny film który ogladalam z przyjemnością a którego zakończenie pozostawiło niedosyt....
Nie wyłapałam jednej kwestii, może ktoś mi to wytłumaczy: czy Janis przyznała się przed Arturo do celej tej historii z zamianą dzieci czy tylko wcisnęła mu kit, że dziecko zmarło i tam było takie zdanie "to było straszne ją tak znaleźć", ja to zrozumiałam tak że ona nie opowiedziała mu pełnej historii zeby nie wyjąć. Na wariatkę i mieć jeszcze szanse na powrót z nim i zrobienie drugiego dziecka, taki pragmatyzm trochę wyrachowany.
Jak chodzi o samą scenę końcową to nie kupuje tego łopatologicznego najazdu kamery na twarz dziecka. Sam pomysł z zamienieniem szkieletów na ciała tez łopatologiczny ale moim skromnym zdaniem lepszy i wystarczyłoby tylko to żeby podkreślić bezsens wojny. Sam fakt że Almodovar wziął na warsztat taki społeczno-polityczny temat mnie ucieszył, ale widać że jednak trochę mu brakuje obycia w takim rodzaju kina. Jeszcze jedbak kwestia która nie daje mi spokoju, a mianowicie na końcu poznajemy dosłownie na kilka sekund staruszki które przedstawiają co ich zmarli zabrali do grobu, oczywiście wszystko się znajduje, grzechotka, szklane oko itd. A potem Janis opowiada historię swojego dziadka która stanowi furtkę do tego że może on wcale nie został rozstrzelany tylko uciekł. Potem nie jest w żaden sposób zaznaczone że jego ciało tez tam jest, nie pamiętam jaka miała być liczba szkieletów.
W Kazdym razie po zakończeniu odczuwam lekki niedosyt, mniej oczywiste otworzyło by więcej furtek interpretacyjnych, a tak mamy banal o tym ze wojna to zło i że trzeba uporządkować najpierw przeszłość aby móc w ogóle budować jakąś przyszłość.

ocenił(a) film na 7
marylka92

W moim odczuciu powiedziała mu całą prawdę.

marylka92

no przeciez antropolog potwierdzil ze byla podobna do jego matki

ocenił(a) film na 7
marylka92

Te szczegóły z ekshumacji to normalna rzecz. Polecam książkę Katarzyny Kobylarczyk "Strup.Hiszpania rozdrapuje rany" o ekshumacjach ofiar białego terroru w ostatnich latach.

marylka92

"to było straszne ją tak znaleźć" w sensie: odnaleźć swoje dziecko, kiedy juź go nie było.

ocenił(a) film na 7
marylka92

Oczywiście, że Janis powiedziała mu prawdę, przecież na tym polega idea płynąca z tego filmu - trzeba się zmierzyć z prawdą i ją odkryć. Poza tym gdyby go okłamała, to czemu pokazywałaby mu zdjęcie ich córki? Artur nie był ślepy i widział, że Cecilia to nie to samo dziecko co na zdjęciu...