Pozostawianie przez nieuchwytnych płatnych zabójców odcisków palców wszędzie gdzie popadnie, DNA, brak kamer, świadków, sąsiedzi, ochroniarze nic nie widzą nic nie słyszą, bezradna policja i prokuratura szukająca zabójców otoczonych płachtą niewidką których kule się nie imają - sugerowało by że to film fantasy. Prześmieszne pozorowanie zabójstw na ..., zwłaszcza ta w basenie (przekomiczna) i z tym grubasem ( co oni mu wkładali w ...?), nieerotyczne sceny erotyczne, chowanie we własnym garażu dowodów popełnionych zbrodni, niziutki chudzielec powalający ważącego 130 kilo olbrzymiego geja - mogło by to sugerować że to jednak komedia. Jednakże nieprzewidywalny i niesamowicie oryginalny scenariusz, genialne, wyzwalające ogromne dawki emocji i adrenaliny sceny walk, teksty w stylu "wiem wszystko o tobie" "ostrzegasz ich przed zabiciem, żeby mogli się z tym pogodzić" dały mi do zrozumienia że to jednak tragedia.
Głównie za bardzo dobrą muzykę, scenografię i pracę kamery, także za niezłe udźwiękowienie i efekty specjalne. To chyba tyle z plusów. Łącząc je z masą minusów wychodzi 4.
no w sumie to akurat jestem w stanie sie z Toba zgodzic idac Twoim tokiem myslenia, ale w mojej opinii wiecej bym mu dal ;)
jak koles nigdy nie byl notowany (zlapany) to na nic policji odciski palcow albo probki dna - takich rzeczy nie pobiera sie przy urodzeniu;)
Tylko że połączenie tych śladów z kolesiem który strzela na środku ulicy z karabinu maszynowego to żaden problem w dzisiejszych czasach. Ale w tym filmie chyba zapomnieli że na ulicach mogą być kamery lub świadkowie, ewentualnie policjanci, służby specjalne, media itd. Kolesie normalnie niewidzialni, nietykalni.
tez mnie dziwilo to, ze oni sobie strzelali tyle czasu na ulicy i nikt sie tamtym nawet nie interesowal :/
ludzie, czego wy wymagacie to tylko film :)
poza tym.. bardzo chciałam go oglądnąć pewnie ze względu na Stathama- filmy z jego udziałem są genialne.. ale ten.. hmm chyba bardziej mnie przerażał niż fascynował czy pociągał.. :D
Scenariusz może i Ciekawy- nie powiem że nie, zakończenie fajne.. cała akcja też niczego sobie, ale jedno co mi dało swe znaki to DUŻA DAWKA BRUTALNOŚCI - szczególnie jak 'rudy' zabijał 130kg geja.. ta scena była straszna.
Może ktoś powiedzieć 'oglądając film o płatnym zabójcy czego się spodziewałaś' no ale myślę że wcale by gorzej nie wyszło jakby niektóre sceny pokazano trochę inaczej../łagodniej
np film z Nicolasem Cage 'Ostatnie zlecenie' - tematyka podobna, a jednak film lepszy.
co do scen fantastycznych- no trochę ich było, ale w którym filmie teraz ich nie ma :D
no a wy co o tym myślicie?
No tak, czego się można spodziewać po filmie z takim tytułem? Tak się zastanawiałem czy go oglądać, ale widzę, że to nic specjalnego.
osobiście polecam Ci inne filmy ze Stathamem :) na pewno serie "transporter' widziałeś no ale może coś w sytuu 'Teoria chaosu' czy 'Niezniszczalni', ja mam (że się tak wyrażę) na celowniku film 'Elita zabójców' no i jeszcze kilka z jego udziałem.
ten nie jest zły ale jak już mówiłam są lepsze. lecz dla własnej wiedzy możesz go obejrzeć.
potem dla porównania polecam 'Ostatnie zlecenie'
Zgadzam się w 100% co napisałeś, więc nie musze nic dodawać, a te strzały na ulicy; haha, jakby zostali sami na świecie i nikt ich nie słyszał i nie było w pobliżu nikogo, ale jest to typowe kino akcji i takie fimy mnie już nie kręcą, obejrzałem ze względu na Stathama:(
hahah on w kazdym filmie ma jakies nadprzyrodzone moce ktore nie pozostawiaja sladów po nim hehe ..dobrze to ujales.. ale gdyby tak dopracowali te szczegoly z odciskami i innymi wymienionymi przez Cb rzeczami film zaslugiwalby na wysoka ocene ..;P
'w każdym filmie ma jakieś nadprzyrodzone moce' - tak się składa że na tym polega najczęściej rola głównego bohatera :D i na tym właśnie polegają filmy akcji, choć w tym filmie nie jest to jakoś wybitnie odczuwalne..
z resztą jakoś nie widziałam żeby latał jak SuperMan lub rozciągał się jak Człowiek Guma z 'Fantastic Four' lub wyglądał jak jeden z mutantów w X-Man'ie - to właśnie według mnie są nadprzyrodzone moce..
a to że walczy.. dobrze walczy- to dlatego że umie :D Statham w przeszłości był sportowcem i dlatego gra dużo takich scen.. więc nie widzę w tym nic nadprzyrodzonego ;p
to było napisane dla zartu i niechodzilo mi o takie nadprzyrodzone moce ..czytaj ze zrozumieniem ..uzylam to aby okreslic ze ma "nadprzyrodzone moce" bo nie zosatwia nigdy za soba sladów kazdy glupi to pojmie ..i nie rób z ludzi debili bo skoro ogladaja filmy akcji i sie wypowiadaja na ich temat to znaczy ze wiedza na czym polegaja filmy akcji wiec nie musisz im tlumaczyc.
po pierwsze przywołuję Cię do porządku i nie życzę sobie abyś mnie obrażał/obrażała.
to skoro wiesz na czym polegają filmy akcji to poczytaj swoje wypowiedzi i się w końcu ustosunkuj do tego.
i podsyłam do słownika i radze nauczyć się języka polskiego i formułowania zdań oraz rozumienia pisanego tekstu.. przemyśl co znaczy nadprzyrodzone, potem użyj słowa.
po za tym kończę z Tobą tę bezsensowną wymianę postów, bo to nie jest miejsce i czas na to. tu wydaje mi się wypowiadają się ludzie na tematy związane z filmami, i nie zaniżaj proszę poziomu bezsensownymi 'kłótniami'
po 1 nie obrazam Cie. po 2 wypowiadam sie jak mi odpowiada po 3..odsylac do slownika jezyka polskiego moga ja ciebie skoro nie rozumiesz zwyklego okreslenia dla zartu .wiec naucz sie czytac ze zrozumieniem i zobacz w slowniku co ztanczy slowo humor ..równiez koncze te bezsensowna rozmowe na temat nadprzyrodzonej mocy
'3..odsylac do slownika jezyka polskiego moga ja ciebie"
i ok ja sprawdzę w słowniku słowo humor ale tobie radzę sprawdzić całą resztę bo pisanie jak i konwersacje nie idą Ci zbyt dobrze.
przeczytaj co napisałeś/łaś i proszę zacznij używać poprawnej polszczyzny, nie zaniżaj poziomu.
dobra juz nie przyzywaj tego jak mrowka okres ....bo przyczepiłas sie o byle gówno.. ludzie maja wazniejsza sprawy od rozmyslania nad slowem NADPRZYRODZONE
Gdyby latał jak superman lub rozciągał jak człowiek guma itd to byłby to film fantasy a nie akcji. Więc porównanie lekko nie na miejscu. Można by porównać do "Wanted - Ścigani" i nadprzyrodzonych zdolności Angeliny. Wiem, że filmy akcji charakteryzują się w 90% przypadków debilną, nierealistyczną i cholernie przewidywalną ( zwłaszcza zakończenie w stylu "zabili go, ale uciekł") fabułą. Ale cóż, w niektórych filmach się chociaż starają zaciekawić oryginalniejszą fabułą, połączeniem gatunku akcji z sci-fi, dramatem lub gangsterką lub nieprzewidywalnym zakończeniem, a w tym??? Taki sam jak masa filmów kategorii Z
D.N.O.
może i faktycznie nie trafne to porównanie bo z innego gatunku filmowego..
ale uważam iż w filmie fantastycznym ich moce są 'nadprzyrodzone' a do tego wydaje mi się możemy i zaliczyć zjawiska paranormalne i używane w fantastyce.
teraz w najnowszych filmach niestety liczy się najbardziej to co się sprzeda- i produkuje się tak zwane masówki, dlatego większość filmów kończy się tak samo lub podobnie i łatwo przewidzieć fabułę.
jednak nie wrzucajmy wszystkiego 'do jednej beczki', są i dobre filmy akcji.