Mechanik: Prawo zemsty

The Mechanic
2011
7,1 91 tys. ocen
7,1 10 1 90966
6,0 12 krytyków
Mechanik: Prawo zemsty
powrót do forum filmu Mechanik: Prawo zemsty

Pozostawianie przez nieuchwytnych płatnych zabójców odcisków palców wszędzie gdzie popadnie, DNA, brak kamer, świadków, sąsiedzi, ochroniarze nic nie widzą nic nie słyszą, bezradna policja i prokuratura szukająca zabójców otoczonych płachtą niewidką których kule się nie imają - sugerowało by że to film fantasy. Prześmieszne pozorowanie zabójstw na ..., zwłaszcza ta w basenie (przekomiczna) i z tym grubasem ( co oni mu wkładali w ...?), nieerotyczne sceny erotyczne, chowanie we własnym garażu dowodów popełnionych zbrodni, niziutki chudzielec powalający ważącego 130 kilo olbrzymiego geja - mogło by to sugerować że to jednak komedia. Jednakże nieprzewidywalny i niesamowicie oryginalny scenariusz, genialne, wyzwalające ogromne dawki emocji i adrenaliny sceny walk, teksty w stylu "wiem wszystko o tobie" "ostrzegasz ich przed zabiciem, żeby mogli się z tym pogodzić" dały mi do zrozumienia że to jednak tragedia.

ocenił(a) film na 9
lukasz_beta

w takim razie 4 za co dales? za czysta wode w basenie?

ocenił(a) film na 5
KysiuS

Głównie za bardzo dobrą muzykę, scenografię i pracę kamery, także za niezłe udźwiękowienie i efekty specjalne. To chyba tyle z plusów. Łącząc je z masą minusów wychodzi 4.

ocenił(a) film na 9
lukasz_beta

no w sumie to akurat jestem w stanie sie z Toba zgodzic idac Twoim tokiem myslenia, ale w mojej opinii wiecej bym mu dal ;)

lukasz_beta

prace kamery??! Chyba z 10 razy naliczyłem wystający chamsko mikrofon u góry.

ocenił(a) film na 3
hubertus662

Trzeba było nie oglądać pirackiej wersji.

użytkownik usunięty
lukasz_beta

jak koles nigdy nie byl notowany (zlapany) to na nic policji odciski palcow albo probki dna - takich rzeczy nie pobiera sie przy urodzeniu;)

ocenił(a) film na 5

Tylko że połączenie tych śladów z kolesiem który strzela na środku ulicy z karabinu maszynowego to żaden problem w dzisiejszych czasach. Ale w tym filmie chyba zapomnieli że na ulicach mogą być kamery lub świadkowie, ewentualnie policjanci, służby specjalne, media itd. Kolesie normalnie niewidzialni, nietykalni.

ocenił(a) film na 6
lukasz_beta

tez mnie dziwilo to, ze oni sobie strzelali tyle czasu na ulicy i nikt sie tamtym nawet nie interesowal :/

bojan89

ludzie, czego wy wymagacie to tylko film :)
poza tym.. bardzo chciałam go oglądnąć pewnie ze względu na Stathama- filmy z jego udziałem są genialne.. ale ten.. hmm chyba bardziej mnie przerażał niż fascynował czy pociągał.. :D
Scenariusz może i Ciekawy- nie powiem że nie, zakończenie fajne.. cała akcja też niczego sobie, ale jedno co mi dało swe znaki to DUŻA DAWKA BRUTALNOŚCI - szczególnie jak 'rudy' zabijał 130kg geja.. ta scena była straszna.
Może ktoś powiedzieć 'oglądając film o płatnym zabójcy czego się spodziewałaś' no ale myślę że wcale by gorzej nie wyszło jakby niektóre sceny pokazano trochę inaczej../łagodniej
np film z Nicolasem Cage 'Ostatnie zlecenie' - tematyka podobna, a jednak film lepszy.

co do scen fantastycznych- no trochę ich było, ale w którym filmie teraz ich nie ma :D
no a wy co o tym myślicie?

iza_178

No tak, czego się można spodziewać po filmie z takim tytułem? Tak się zastanawiałem czy go oglądać, ale widzę, że to nic specjalnego.

krzysyek

osobiście polecam Ci inne filmy ze Stathamem :) na pewno serie "transporter' widziałeś no ale może coś w sytuu 'Teoria chaosu' czy 'Niezniszczalni', ja mam (że się tak wyrażę) na celowniku film 'Elita zabójców' no i jeszcze kilka z jego udziałem.

ten nie jest zły ale jak już mówiłam są lepsze. lecz dla własnej wiedzy możesz go obejrzeć.
potem dla porównania polecam 'Ostatnie zlecenie'

iza_178

Wow, widzę jesteś prawdziwą fanką Stathama. Dzięki za info o jego filmach :-).

ocenił(a) film na 4
lukasz_beta

Zgadzam się w 100% co napisałeś, więc nie musze nic dodawać, a te strzały na ulicy; haha, jakby zostali sami na świecie i nikt ich nie słyszał i nie było w pobliżu nikogo, ale jest to typowe kino akcji i takie fimy mnie już nie kręcą, obejrzałem ze względu na Stathama:(

ocenił(a) film na 7
lukasz_beta

hahah on w kazdym filmie ma jakies nadprzyrodzone moce ktore nie pozostawiaja sladów po nim hehe ..dobrze to ujales.. ale gdyby tak dopracowali te szczegoly z odciskami i innymi wymienionymi przez Cb rzeczami film zaslugiwalby na wysoka ocene ..;P

PinkFlower

'w każdym filmie ma jakieś nadprzyrodzone moce' - tak się składa że na tym polega najczęściej rola głównego bohatera :D i na tym właśnie polegają filmy akcji, choć w tym filmie nie jest to jakoś wybitnie odczuwalne..
z resztą jakoś nie widziałam żeby latał jak SuperMan lub rozciągał się jak Człowiek Guma z 'Fantastic Four' lub wyglądał jak jeden z mutantów w X-Man'ie - to właśnie według mnie są nadprzyrodzone moce..
a to że walczy.. dobrze walczy- to dlatego że umie :D Statham w przeszłości był sportowcem i dlatego gra dużo takich scen.. więc nie widzę w tym nic nadprzyrodzonego ;p

ocenił(a) film na 7
iza_178

to było napisane dla zartu i niechodzilo mi o takie nadprzyrodzone moce ..czytaj ze zrozumieniem ..uzylam to aby okreslic ze ma "nadprzyrodzone moce" bo nie zosatwia nigdy za soba sladów kazdy glupi to pojmie ..i nie rób z ludzi debili bo skoro ogladaja filmy akcji i sie wypowiadaja na ich temat to znaczy ze wiedza na czym polegaja filmy akcji wiec nie musisz im tlumaczyc.

PinkFlower

po pierwsze przywołuję Cię do porządku i nie życzę sobie abyś mnie obrażał/obrażała.
to skoro wiesz na czym polegają filmy akcji to poczytaj swoje wypowiedzi i się w końcu ustosunkuj do tego.

i podsyłam do słownika i radze nauczyć się języka polskiego i formułowania zdań oraz rozumienia pisanego tekstu.. przemyśl co znaczy nadprzyrodzone, potem użyj słowa.

po za tym kończę z Tobą tę bezsensowną wymianę postów, bo to nie jest miejsce i czas na to. tu wydaje mi się wypowiadają się ludzie na tematy związane z filmami, i nie zaniżaj proszę poziomu bezsensownymi 'kłótniami'

ocenił(a) film na 7
iza_178

po 1 nie obrazam Cie. po 2 wypowiadam sie jak mi odpowiada po 3..odsylac do slownika jezyka polskiego moga ja ciebie skoro nie rozumiesz zwyklego okreslenia dla zartu .wiec naucz sie czytac ze zrozumieniem i zobacz w slowniku co ztanczy slowo humor ..równiez koncze te bezsensowna rozmowe na temat nadprzyrodzonej mocy

PinkFlower

'3..odsylac do slownika jezyka polskiego moga ja ciebie"
i ok ja sprawdzę w słowniku słowo humor ale tobie radzę sprawdzić całą resztę bo pisanie jak i konwersacje nie idą Ci zbyt dobrze.

przeczytaj co napisałeś/łaś i proszę zacznij używać poprawnej polszczyzny, nie zaniżaj poziomu.

ocenił(a) film na 7
iza_178

dobra juz nie przyzywaj tego jak mrowka okres ....bo przyczepiłas sie o byle gówno.. ludzie maja wazniejsza sprawy od rozmyslania nad slowem NADPRZYRODZONE

ocenił(a) film na 3
iza_178

Gdyby latał jak superman lub rozciągał jak człowiek guma itd to byłby to film fantasy a nie akcji. Więc porównanie lekko nie na miejscu. Można by porównać do "Wanted - Ścigani" i nadprzyrodzonych zdolności Angeliny. Wiem, że filmy akcji charakteryzują się w 90% przypadków debilną, nierealistyczną i cholernie przewidywalną ( zwłaszcza zakończenie w stylu "zabili go, ale uciekł") fabułą. Ale cóż, w niektórych filmach się chociaż starają zaciekawić oryginalniejszą fabułą, połączeniem gatunku akcji z sci-fi, dramatem lub gangsterką lub nieprzewidywalnym zakończeniem, a w tym??? Taki sam jak masa filmów kategorii Z
D.N.O.

krytyk_filmowy_7

może i faktycznie nie trafne to porównanie bo z innego gatunku filmowego..
ale uważam iż w filmie fantastycznym ich moce są 'nadprzyrodzone' a do tego wydaje mi się możemy i zaliczyć zjawiska paranormalne i używane w fantastyce.

teraz w najnowszych filmach niestety liczy się najbardziej to co się sprzeda- i produkuje się tak zwane masówki, dlatego większość filmów kończy się tak samo lub podobnie i łatwo przewidzieć fabułę.
jednak nie wrzucajmy wszystkiego 'do jednej beczki', są i dobre filmy akcji.

ocenił(a) film na 1
lukasz_beta

poorostu porażka .....