Jeśli chodzi o film dla mnie był fajnie zrealizowany. Ale nie o tym chciałem napisać.
Nie mam nic do żadnej podkultury, metali, reggae, hip hopowców, JP-ków, kościelnych ale takich skur**eli to najchętniej bym pozamiatał. Aluminiowy baseball w łape i od razu wjeżdżam my na ryj katując na maksa. Nie życzył bym takich cierpień największemu wrogowi!
Wreszcie jakiś męski głos w dyskusjach pod tym filmem. Ja tez bym takich gwałcicieli od razu kasował. Nie rozumiem tylko, czemu wyskoczyłeś z tymi subkulturami. To że ktoś jest np. metalowcem, nie znaczy że będzie zboczeńcem. A raczej zboczeńcy dobrze się maskują. Tyle się słyszy o gwałcicielach w TV "był cichym, spokojnym sąsiadem" itp.
Natomiast bardzo martwi mnie, że z problemem porwań, gwałtów itp. tak mało się robi. Czemu np. w szkołach nie prowadzi się dla dziewczyn zajęć z samoobrony? Zwłaszcza, że dzisiaj w wielu szkołach (zwłaszcza ponadpodstawowych) zajęcia są do późna i często uczennice wracają późnym wieczorem.
Nie mam jeszcze dzieci, ale w przyszłości swoje córki na pewno wyśle na jakąś Krav Magę.
Dlaczego nie ma zajęć w szkołach z samoobrony? i dlaczego tak mało się robi w tym kierunku żeby chronić nasze dzieci...bo nastaje okres 14-16-18lat i uważamy że nasze dziecko jest coraz starsze coraz mądrzejsze i umie zadbać o siebie w takich sprawach a zapominamy o takich właśnie zagrożeniach, a wynika to z jednego...Moje dziecko jest dobre grzeczne umie zadbać o siebie i ja wiem najlepiej jakie ono jest i ja wiem to najlepiej...i jest OK.
ehe niech państwo dba o bezpieczeństwo naszych dzieci w końcu ma do nich więcej praw niż my sami więc to nie nasz obowiązek. gratuluję podejścia, chociaż nie dziwię się, bo żyjemy w takich a nie innych czasach
Źle mnie zrozumiałeś. Nie zamierzam zrzucać obowiązku wychowania dziecka na państwo i szkołę. Jednak sam nie nauczę dzieci samoobrony, bo się na tym nie znam. To musi zrobić specjalista, wykwalifikowany trener, który przygotuje je na ewentualne zagrożenia i wytłumaczy wiele spraw. Szkoła jest do tego świetnym miejscem, bo gromadzi wszystkie dzieciaki w jednym miejscu.
soz po prostu wczoraj tuż po obejrzeniu tego filmu byłem wstrząśnięty i chyba szukałem pretekstu żeby jakoś odreagować, pozdrawiam
Ale sam możesz mieć większą kontrole nad dziećmi i nad tym jak spędzają czas...internet, portale społecznościowe itp...Problem leży w nas i w tym że gonimy za pieniądzem coraz więcej czasu spędzamy w pracy a potem mniej z dziećmi. Niech każdy z nas zastanowi się nad tym jak wyglądały podwórka 5-10-15 lat temu. Dziś lany poniedziałek, może jest chłodno ale jest słońce. Jak byłem jeszcze w szkole średniej to w takie dni to nie było mowy by na osiedlu była cisza i spokój, woda lała się wiadrami nawet jak był deszcz, a dziś wychodzę i nic. Za to widzę na wpisach w portalach społecznościowych "Mokrego lanego..."
Myślisz że takie zajęcie coś dadzą ? jak ktoś jest zdeterminowanym psychopatą i zna się na rzeczy, to nie ma bata aby mu dziewczyna uciekła, po prostu państwo musi wszędzie kamery na każdej ulicy , to wtedy szybciej się wytropi takiego zwyrodnialca jak porwie dziewczynkę do samochodu.
Samoobrona w szkołach to dobry pomysł jak dla mnie. Gdyby nie to, że sam trenuje już 2 lata to nie miał bym zielonego pojęcia o tym jak się zachować w danej sytuacji. Dzieci powinny też być uświadamiane w szkołach, że taka rzecz może przytrafić się każdemu (każdy myśli: a tam na filmie, mi się to nie stanie).
Dzieci wiedzą że nie powinny wsiadać do obcego samochodu za czekoladę itp. jak mnie uczyli, ale ten przypadek jest chyba marnym przykładem.
Pokazywanie ogłaszanie się w internecie. Kontakt ze znajomym i zbyt mocne zaufanie. To doprowadza najczęściej do takich tragedii, ponieważ w dzisiejszych czasach dzieci nie zdają sobie sprawy z siły internetu.
@Sony_West jeśli chodzi o metalowców. Nie to miałem na myśli ;D Chodzi o to, że nie jestem konfliktowy, nie przeszkadza mi żadna grupa społeczna lub podkultura. Każdy jest taki jaki chcę być i ja to szanuje. Nie chciałem żebyście myśleli, że przychodzę i pisze jak 12 latek że bym mu w**erd.olił ;p
Co wy pierdzielicie? myślicie że samoobrona coś da? może 1 na 10 osób by się uratowała, nawet Pudziana by można porwać tylko się trzeba postarać na świecie co roku ginie setki tysięcy ludzi a dziesiątki tys sienie odnajdują nawet ciała sie nie odnajdują motyw z poro stroną dla fetyszystów był realistyczny zakładam się ze gro tych ludzi porwanych szczególnie kobiet i młodych chłopaków jest właśnie kręcone takie filmy i zdjęcia dla sado masochistów , oni myślą że to był o kręcone a tak naprawdę na tych filmach są naprawdę ludzie bici gwałceni a potem gdy już sie zużyją zostają zabijani ciało spalone w piecu i nic nikomu się nigdy nie udowodni , nie robię sobie jaj mówię to na poważnie wszystko przeraża mnie to bo wiem ze na 100 % tak sie dzieje.
Może 1/10 ale zawsze coś. Lepiej mieć pojęcie o zagrożeniu.
W wyżej wymienionym wypadku nie chodzi o to by poradzić sobie w przypadku złapania, tylko jak tego uniknąć. Nie pokazywać się i szanować życie...
mozna zminimalizować szanse ale nie wykluczyc chcesz kogoś zabić to zabijesz i nikt ci nie przeszkadzi