6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Po seansie miałam do filmu wiele zastrzeżeń co dla mnie jest znakiem, że mnie za bardzo nie poruszył skoro mogłam go na zimno analizować zaraz po wyjściu z kina.
Jest to film dość dobry, dość sprawnie zrobiony, momentami straszliwie kiczowaty.
Nie przekonała mnie postać Kirsten Dunst. Gainsbourg też nie za bardzo.
Za to postacie drugoplanowe bardzo mięsiste, wyraźne - Rampling świetna w roli zgorzkniałej matki, John Hurt, Stellan Skarsgard, nieoczekiwanie Kiefer Sutherland w bardzo udanej kreacji bogatego męża. Dzięki tym rolom, ciekawie zarysowanym postaciom, interesująco pokazanym relacjom rodzinnym - pierwsza część filmu bardzo zyskuje. Z drugą - skupioną na siostrach - niestety jest już gorzej...
Poza tym odnoszę wrażenie jakby von Trier chciała oddać swoim filmem hołd Kubrickowi. Już sam początek musi się kojarzyć z pierwszymi kadrami "2001 Odysei kosmicznej".
Mało czułam w tym filmie von Triera. W ogóle mało czułam oglądając film.
Po "Antychryście" , który miał takie bicie, tak wielką tajemniczą moc - "Melancholia" wydaje się niewyraźna, zamazana, mdła.
To tyle w pierwszy m wrażeniu.

ocenił(a) film na 8
Luella

Otóż to! Po wyjściu z seansu od razu powiedziałem mojej dziewczynie, że film był kręcony na kubrickowskim fundamencie. Bardzo rzuca się to w oczy.