6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82747
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Widziałem narazie spiler, jak pójde do kina i okaże się to samo to chyba przestanę
szanować tego człowieka. Po Idiotach i Dogville, punkowej destrukcji jaką siał w kinie,
swojej dogmie 95 robi zdjęcia niczym zdjęcia ze ślubu ? Jutro się wybiorę, jak uważacie ?
Jeżeli taka estetyka jest do końca to lepiej żebym sobie darował ?

ocenił(a) film na 5
zbyncom

jest dogma w środku

ocenił(a) film na 8
farba_plakatowa

Ten film może jest jak cebula, przykryta warstwą estetyzujących ujęć niczym film ze ślubu bogatej dziedziczki, by zaspokoić co po niektórych... czyli mam liczyć na fabułe i artyzm kreowania postaci ? Ciekawe czy aktorzy byli zmęczeni po wspołpracy z Larsem ?

ocenił(a) film na 5
zbyncom

Może nie na poziomie wcześniejszych filmów, ale z podobnymi ambicjami

ocenił(a) film na 8
farba_plakatowa

no ale jak oceniłeś/łaś na 5/10, to iść czy nie ? nie będę sugerował się filmwebem, bo przy filmach współczesnych ocena jest niewspółmierna do jakości. Ide teraz na jaskinię zapomnianych snów i chciałem od razu uderzyć na larsa, tylko nie wiem czy jest sens.

ocenił(a) film na 10
zbyncom

Zawsze jest sens, najwyżej się nie spodoba, ale wtedy będzie można ponarzekać. ;) Moim zdaniem warto, i to bardzo, ale tyle zdań, ilu ludzi, więc równie dobrze możesz się rozczarować (chociaż jeśli lubisz "trudne" filmy z głębokimi pokładami znaczeń, to sądzę, że Ci się spodoba :)).

ocenił(a) film na 8
Jadeitea

lubię dobre kino, nie lubię "ładnych" zdjęć, szczególnie takich jakie widziałem w zapowiedzi, bardzo estetyzujące, "śliczne" , niczym w czarnym łabędziu bleh ;/

użytkownik usunięty
zbyncom

Nawet w porównaniu z wsześniejszymi filmami Von Triera byłem bardziej niż usatysfakcjonowany.
Klimat, konstrukcja postaci, estetyka! Von Trier w najwyższej formie.