6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Jestem zawiedziony, bo po raz pierwszy wyszedłem z kina po filmie von Triera bez okrzyku "rewelacja!". Mruczałem pod nosem jedynie "no w sumie dobry"...
Tym razem dostajemy chaotyczny film z absolutnie niepotrzebnym początkiem. Ten pokaz slajdów raz, że jedynie pokazuje przepiękne sceny które można było wpleść jakoś w film, bo tak nie symbolizują niczego- mają być po prostu ładne, a dwa- niepotrzebne było zdradzanie widzowi że koniec świata jednak nastąpi. W każdym razie lepiej było zrobić z tego niespodziankę.
Chaotyczność filmu wynika głównie z tego że dwie części zwyczajnie do siebie nie pasują. Każda ma w sobie rewelacyjne momenty, ale zestawienie psychologicznych i katastroficznych nie do końca ze sobą współgra. Może gdyby ta katastrofa była na prawdę marginalną częścią filmu wyszłoby to lepiej. A tak- niestety, średnio mi się to wszystko podobało. Problemy obu bohaterek po pewnym czasie przestały mnie interesować, bo w przypadku Justine były zwyczajnie irracjonalne, a w przypadku Claire dość płytko przedstawione. Mimo to przyznaję- zarówno Gainsbourg jak i Dunst zagrały mistrzowsko. Najciekawszy moim zdaniem był wątek fascynacji Justine całą zagładą. Dla niej świat się skończył, więc była cholernie szczęśliwa że inni poznają to samo. Scena gdy z podnieceniem wpatruje się w zbliżającą planetę jest moim zdaniem najlepsza.
Ogółem ten film jest dla mnie bardzo nierówny, co nie znaczy że nie doceniam tego dzieła. Wręcz przeciwnie, polecam go zobaczyć. Ale z ostatnich filmów Triera jest on chyba najsłabszy.

użytkownik usunięty
Lucky_luke

niepotrzebny początek ?? (kocham takie teksty!!!)
hhhhhaaaaha, czyli wiesz lepiej , co chciał przekazać reżyser ( tutaj reżyser = scenarzysta ).gratulacje. Zadzwoń do Triera i powiedz mu, o czym jest ten film. zapamiętaj:
SKORO REŻYSER DAJE JAKIEŚ SCENY, TO NIE DLATEGO, ŻEBY KRYTYCY MIELI CO INTERPRETOWAĆ A WIDZOWIE DO CZEGO PRZYCZEPIĆ, TYLKO DLATEGO, ŻE MA JAKIŚ c e l. CHCE COŚ (O)POWIEDZIEĆ, PRZEKAZAĆ. co znaczy wobec tego niepotrzebne ?
to dokładnie tak, jakbyś mówił, że wiesz lepiej, jak powinien wyglądać ten film. śmiechu warte, lucky. nie rozumiesz tych scen, nudzisz się na nich? napisz to, ale nie to, że są niepotrzebne.skoro daje sceny takie, to znaczy, że było mu to potrzebne do realizacji swojej wizji.proste...CHOLERNIE PROSTE.
dalej nawet nie czytałem. wybacz. 3 zdanie i już kompromitacja. wolałem nie czytać, szanuje swoje nerwy.trochę.

ocenił(a) film na 7

Nie płacz proszę. Nie chciałem cię wpędzić w depresje. Mam nadzieję że nic sobie nie zrobisz z mojego powodu.
Ale w gruncie rzeczy masz rację- powinienem częściej używać zwrotu "moim zdaniem".

ocenił(a) film na 10
Lucky_luke

Nic nie symbolizuja? Głeboko się nie zgadzam ;) Kazda scena coś symbolizuje ;) Chodzby Dunst jako Ofelia ;)