6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Czy ktoś potrafi wyjaśnić, dlaczego nie było prądu? Ma to jakieś fizyczne uzasadnienie, czy też tak po prostu pasowało twórcy?

(zresztą nie ma tutaj konsekwencji - raz samochody działają, innym razem nie; pojazd do jeżdżenia po polu golfowym działa, kiedy samochody nie działają, itp.)

ocenił(a) film na 10
Litawor

prądu nie było , ponieważ stało się tak na rzecz oddziaływania znajdującej się już blisko Melancholi- obecność Melancholii zaburzyła pole magnetyczne zZemii czy cos takiego ( nie jestem najlepsza z fizy,niemniej na pewno stało sie to pod wpływem tej planety).Druga rzecz świadcząca o oddziaływaniu tej planety to fragment filmu , w którym Claire brakuje powietrza na skutek zabrania przez Melancholię cześci atmosfery.

ocenił(a) film na 10
ceciliadiana

własnie, przy pierwszym zbliezeniu Melancholii do Ziemi brakuje Claire powietrza, a na koniec wcale nie dusza się. żeby nie zepsuć sobie bardzo dobrego wrazenia po filmie, wytlumaczylam to sobie tak, ze ten drugi raz zbilzala sie szybciej i wlasciwie od razu zabily ich rozne zjawiska lub -po prostu- artysta nie wnikał -miało byc pieknie.

ceciliadiana

Dziękuję za odpowiedź :) ale liczyłem, że znajdzie się osoba, która wie, jakie jest (jeśli jest) fizyczne podłoże tego oddziaływania Melancholii, na czym ono polega. Bo że problemy z prądem spowodowała zbliżająca się planeta, było dla mnie jasne.

ocenił(a) film na 7
Litawor

Motyw z zanikiem prądu pasował w filmie. Służyło to mianowicie stopniowaniu,,, napięcia u widzów :)

ocenił(a) film na 8
Litawor

Myślę, że jeśli mowa o "Melancholii" nie można brać wszystkich elementów tego filmu dosłownie. W końcówce filmu nikt już się nie dusił, ponieważ kiedy następuje koniec świata, nikt nie myśli już o tak banalnej rzeczy jak.. powietrze. To był koniec wszystkiego. To już było nieistotne, czy powietrze jest, czy go nie ma.