6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Melancholia

ocenił(a) film na 7

Typowy przykład syfiastego filmu dla ludzi, którzy oglądaja poryte psychologiczne śmiecie,
żeby myśleć, że są wyrafinowanymi poważnymi ludźmi, którzy znają się na sztuce kinowej. A
mimo to film jest bardzo dobry. Nie mogę nie docenić filmu, przez który jest mi smutno już
drugi dzień. Ten film to faktycznie popis sztuki filmowej, bo jest świetnie zrealizowany i
wywiera ogromny wpływ na odbiorcę. Ja się czuję jakbym przeżył własną śmierć. Gra
aktorów na bardzo wysokim poziomie, szczególnie podobała mi się postać grana przez
Sutherlanda. Tylko scenariusz leży. I dlatego film, który mógłby być arcydziełem jest ogólnie
średni. Właściwie pierwsza część jest zupełnie niepotrzebna. Nie ma nic do fabuły. Bardzo
dobrze zrobiony klimat, dobra gra, ale co z tego skoro jest o niczym? Może chodziło, żeby
przygotować psychicznie na to co będzie później, ale jednak tak się filmów nie powinno
robić. Gdyby było więcej fabuły, więcej motywów z planetą wędrowcem, w ogóle jakby się
więcej działo to mógłby to by być film "pozycja obowiązkowa". A tak to jest to tylko film który
zdecydowanie warto obejrzeć. W kinie.

ocenił(a) film na 9
mxnzm

" Ale jednak tak filmów nie powinno się robić"-owszem Twoja opinia, tylko pamiętaj że reżyserem jest Lars von Trier, który zazwyczaj robi filmy tak jak w powszechnym uznaniu " nie powinno się robić", on bawi się kinem, nie robi filmu pod gust widza, co nie każdemu się podoba, stąd tak różne opinie.

ocenił(a) film na 7
Justyna0810

Fakt, nie ma recepty na to jak należy robić filmy i dobrze, że von Trier robi po swojemu. W tym przypadku jednak sądzę że przesadził i - oczywiście według mnie - nie powinno się tak robić, żeby film pozostał filmem. Ale ostatecznie nie mam mu tego za złe.

mxnzm

przestałem czytać po słowie "poryty".

ocenił(a) film na 7
sadoski

Myślałem że moja recenzja nie jest trudna ;)

ocenił(a) film na 8
mxnzm

"Właściwie pierwsza część jest zupełnie niepotrzebna"? bez pierwszej części druga nie ma sensu. o to właśnie chodziło, mimo, że część pierwsza ciągnie się jak flaki z olejem. ale tak właśnie być.

ocenił(a) film na 7
baxinski

Podejrzewam że tak, ale fabularnie wychodzi słabo. A szkoda.