6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Melancholia

ocenił(a) film na 9

Obraz jest niesamowicie wielowymiarowy co pozwala na mnogość interpretacji... Moim zdaniem depresja Justine nie wynikała z zbliżającego się końca. Wynikała ona z zachowania otoczenia względem niej- zachowawczej siostry, która ma przecież swoje życie; zimnej, nieczułej i obojętnej matki; ojca lekkoducha, który uciekał od poważnej rozmowy z córką o jej problemach w wir zabaw i uciech. W tytułowej Melancholii dopatruję się właśnie tej postaci- ostatecznie okazuje się tak zrezygnowana, zobojętniała. Sama mówi- świat jest zły, nikomu nie będzie go szkoda. Jest planetą, która zmierzając do życia innych ludzi niszczy je. Claire- ta postać symbolizuje to co ludzkie, przywiązanie do codzienności, do życia. Własne życie- człowiek zrobi wszystko dla jego ochrony, to najwyższa wartość dla niego, dlatego Claire walczy- desperacko zabiera synka w obawie przed zbliżającą się zagładą; Jednak to wszystko okazuje się daremnym trudem, w końcowym efekcie znów wraca do Melancholii i biernie poddaje się zniszczeniu. Postawa Claire to nic innego jak walka o życie, pierwotny instynkt człowieka.

katrrina

Justine jako osoba chora nie przywiązywała wagi do ziemskiego życia, od początku do końca była ze śmiercią pogodzona, dlatego Claire tak trudno było pojąć zachowanie siostry. Melancholia to bardzo ciężki film, ilekroć do niego wracam, pozostawia u mnie uczucie niepokoju - wręcz nie mogę oddychać, jak w tej scenie, kiedy Claire nie może złapać tchu, a John wyjaśnia, że planeta wkracza w atmosferę i to normalne. Wspaniałe zdjęcia, ponadprzeciętna gra aktorska i aura tajemniczości.. Kino raczej dla wielbicieli gatunku. Mimo że niektórzy mogą przysypiać, ja chłonęłam każdą scenę jak gąbka. Produkcja, która na bardzo długo pozostaje w pamięci.

ocenił(a) film na 10
sophie_k

W pełni się zgadzam. To nie jest film dla każdego. Osobiście Melancholia wywarła na mnie ogromne wrażenie. Mogę nazwać ten obraz przełomowym. Przede wszystkim skłania do odpowiedzi na wiele egzystencjalnych pytań - po co żyje człowiek ? co zrobię, jak dowiem się że świat ma ulec zagładzie ? Jak chciałabym spędzić te ostatnie chwile ?

Do której z przedstawionych postaci mi bliżej ?

Ja również odczuwam duży niepokój po obejrzeniu tego filmu. Jest to kino wybitne i otwierające oczy. Przynajmniej mi.