6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Poruszajacy...?

ocenił(a) film na 10

Poruszajacy to za malo. Film wbijajacy w fotel, mam wrazenie ze calkowicie obdzierajacy ze skorupy zewnetrznej czlowieka. Po skonczonym filmie nie widzialam czy dam rade wstac samodzielnie z fotela. Po wyjsciu z kina trzeslam sie i brakowalo mi tchu. Jeszcze chyba nigdy nie czulam sie tak jak po "Melancholii". Film ciezki, trudny i zdecydowanie kino dla ludzi odrobine bardziej myslacych. Zdecydowanie znajduje sie na mojej liscie ulubionych!!
10/10

ocenił(a) film na 10
jedwabna

Zgadzam się całkowicie, ja na film zareagowałam dokładnie tak samo. Nie byłam w stanie normalnie po nim myśleć, nigdy nie widziałam czegoś jednocześnie tak pięknego i przerażającego. Ten film uaktywnił we mnie pokłady strachu, o istnieniu których nawet nie wiedziałam, jakiś dławiący lęk przez utratą najważniejszych w życiu osób. Artystycznie film też jest pięknie zrobiony, zdjęcia są po prostu wspaniałe. Wielu osobom się na pewno nie spodoba, bo jest bardzo ciężki i przytłaczający. Ale każde piękno ma swoją cenę...

jedwabna

Widzę, że mamy podobne odczucia. Film, obok którego nie można przejść obojętnie, bo w końcu dotyczy czegoś, zapewne, nieuniknionego, a o czym nie myślimy na co dzień. Po zakończeniu seansu dobre kilka minut nikt nawet nie drgnął. "Czuło" się ten film w każdym mięśniu. Fantastyczne zdjęcia, niesamowita muzyka, bardzo dobra gra Kirsten. Jak dla mnie tylko Charlotte Gainsbourg, jak zawsze taka sama. Aktorka jednej miny. Ale film niezapomniany. Jestem wielką fanką poczucia estetyki i intensywności postrzegania świata, które to można zobaczyć w filmach Larsa von Triera.