Mimo, że oglądałem ten film dobrych kilka lat temu lubie do niego wracac do teraz. Gdy ktoś pyta mnie o mój ulubiony film bez zastanowienia odpowiadam 'Memento' (szkoda tylko, ze jest niewiele osób, z którymi mogłem podyskutowac na jego temat :/) arcydzieło w każdym calu. Moją przygodę z filmami dziele na te które widziałem przed Memento i te które widziałem po nim. Poszukuje dobrego mindfuckera (wczoraj np. obejrzałem Identity) jednak żaden nie choc troszke tak dobry jak Memento.
POLECAM!!
Moim ulubionym filmem też jest Memento ;) (i Matrix).
Co do mindfucków to są podane gdzieś tutaj na forum Memento, ktoś pytał już o to samo :) Poszukaj. Vanilla Sky jest dobrym Mindfuckiem... I wiele innych, większość znajdziesz na tej stronie z mindfuckami :)
pozdro
Jak tak spojrzałem na tę stronę z mindfuckerami (nowe pojęcie właśnie się dowiedziałem) to widzę, że to są filmy, które ja zawsze określałem układankami albo filmami "trudniejszymi", ale jeśli mam wybierać z niej to arcydziełem przewyższającym "Memento" będzie tylko "Blade Runner" oraz "Rękopis znaleziony w Saragossie" ale polski film to już zupełnie zupełnie inny klimat. Dorównywać będzie "Fight Club".
Natomiast bardzo dobrymi pozycjami z tej listy (bo z tą "Tożsamością" i "Grą" to może faktycznie nie najszczęśliwiej trafiłeś), które powinieneś przejść raczej z przyjemnością to proponuje:
"Drabinę Jakubową", "Mechanika", "Nagi lunch", "Donnie Darko", "Brazil", "Kret", "Zagubioną autostradę", "Ścianę", "Wideodrome" ewentualnie "12 małp" czy "Solaris".
Bo jak zaczniesz od "Jacket" czy "Innych" to możesz zwątpić w sens tej listy ;)
Nie zapominajmy o cięższych filmach - Primer, Stalker, a może nawet Widmo - oryginał a nie ten tani remake. Lubie filmy tak ciężkie, że aż wgniatają w fotel, psychodele sączące się namiętnie z ekranu gdzie przeżywamy każdy gest bohatera, nawet ten najdrobniejszy. Primer widziałem 2 razy. Krótki ale kawałek ciężkiego kina, nieskobudżetowy ale naprawdę umysł wysiada w połowie.
Jeśli ktoś kocha ten gatunek Polecam do przejrzenia i wybrania
http://www.classreal.com/