7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200973
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

Widziałem film i jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otóż jak zauważyłem, większość uważa, że zona głównego bohatera nie została zamordowana a jedynie zgwałcona a całą resztę bohater nam sobie wymyślił - potwierdzeniem tego ma być nieświadome wspomnienie w jednej z ostatnich scen filmu, gdzie nasz bohater lezy już wytatuowany obok swojej żony - a więc dokonał wiekszości tych zapisków, gdy żona jeszcze żyła. W pamięci miał ostani zapis - napad...którego finału nie pamietał ,a który utożsamił sobie z Jej śmiercią po jej odejsciu (wczesniej, nie musiał tego robić, jego zona po napadzie będąc z nim wciąż przypominała mu swoją osobą to, że miejsce miał wyłącznie gwałt - dopiero, gdy jej zabrakło, nas bohater pozostał z ostatnią myślą i z pustką w domu (łatwo więc się tej myśli poddał. Problem jednak w tym, że na łóżku, gdy leżą obok siebie, widać wciąż tatuaż "john G. zgwałcił i zamordował mi żonę".Jak mozna wytatuować sobie coś takiego, widzać, że zona zyje (oczywiscie, mógł o tym zapomnieć, ponieważ był już chory i sobie to wytatuować - ale jak mógł tego nie poprawić, jako nieistniejącego faktu, gdy tylko przekonywał się, że jego żona zyje?) Nie wspomę już o tym, że w tej scenie wyraźnie widać na jego piersi napis " I`ve done it" , którego nie ma w całym filmie - co oznacza, że dokonał już zemsty. Stad drugie pytanie. skoro przez cały film, napisu tego nie widzimy a widzimy go w wspomnieniu, w którym żona żyje - a więc zrobił go sobie za jej życia, oznacza to, że w czasie gdy go nie ma, jego zona powinna żyć i prawdopodobnie wciąż z nim być - w takim razie, gdzie do cholery podziewa się ona przez ten cały film? czyżby wyszedł z domu,zapomniał że żona zyje...zaczął szukać zemsty...dokonał jej a po wszystkim wrócił do żony?

ocenił(a) film na 10
deshe

mi się wydaje że napis " I`ve done it" jest tylko i wyłącznie w jego podświadomości w której zdaje sobie sprawę że zemsty już dokonał i znajduje spokój u boku żony, swoiste niebo