7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200955
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

Jeden z niewielu filmów, które obejrzałem, ale nie oceniam bo nic nie zrozumiałem o co w nim chodziło.

Andrzejek324

Facet (Leonard) po napadzie na jego dom stracił pamięć krótkotrwałą, ubzdurał sobie, że w wyniku tego napadu ktoś zamordował jego żonę i przez cały czas szukał mordercy mimo, że policjant (Teddy) już raz pozwolił mu zemścić się na rzekomym mordercy. Jimmy był handlarzem narkotyków i współpracował z Teddym. Teddy postanowił się go pozbyć, więc wykorzystał do tego Leonarda. Natalie to dziewczyna Jimmy'ego, która w ramach zemsty na policjancie wykorzystała Leonarda do zabicia tegoż policjanta. Cała historia z chorobą Sammy'ego Jankisa została wymyślona przez głównego bohatera. Facet był na tyle opętany żądzą zemsty, że nie docierała do niego prawda o jego żonie, ani to że już raz kogoś zabił i za każdym razem szukał Johnny'ego G. od początku. Przynajmniej ja to tak zrozumiałam.

elliinkaa21

Dla mnie to wszystko zbyt pogmatfane. Nie lubię jak w filmie muszę się czegoś domyślać.

Andrzejek324

"Gdzie jest Nemo?" powinien Ci się spodobać, podobna tematyka tylko fabuła troszkę łatwiej przyswajalna.

ocenił(a) film na 8
radiogluw

NOKAUT

ocenił(a) film na 7
deathlyclaw

Ale jesteście beznadziejni XD zamiast mu wytłumaczyć to jedziecie po nim jak po łysej kobyle. Kompleksy leczycie czy co?

izulowa

Najwyraźniej tak. Ja mogę napisać, że ten film był przebanalny ("przyjaciele" wrabiali faceta w różne "atrakcje" aby wykorzystać jego chorobę, podczas gdy on sam swoją zagadkę rozwiązał dawno, ale z własnego wyboru dalej chciał w tym tkwić). Natomiast wystarczyło trochę nieuwagi aby się pogubić. Ale masz rację, typowe leczenie kompleksów. Natomiast film mi się nie podobał, ode mnie marne 4 gwiazdki.

ocenił(a) film na 7
Andrzejek324

"Pogmatfanie" mnie znokautowało...i jeszcze błąd na początku powinno być "jeden z wielu...."Legia Miszcz"! :D

ocenił(a) film na 8
santinetto

A może widział niewiele filmów :-)

ocenił(a) film na 7
gnothi_seauton

Ale z pewnością z wielu nic nie zrozumiał :D

santinetto

Zawsze sądziłem, że pogmatfany to prawidłowy wyraz nie pomyślałbym , że można to napisać przez w. A po za tym na początku zdania, błędu nie ma, napisałem prawdę, że to jeden z niewielu filmów, których nie zrozumiałem, więc akurat tutaj błędu nie ma.

ocenił(a) film na 8
Andrzejek324

Nie lubisz używać mózgu, szkoda... to może obejrzyj jakąś bajeczke, może Minionki rozrabiaja? Napewno trafi w twój poziom intelektualny.

forczyn91

Film ma być dla mnie rozrywką i oderwaniem od rzeczywistości a nie wysiłkiem intelektualnym. Dla mnie w filmie musi być wytłumaczone wszystko od A do Z. A Minionki to nie dla mnie bo bajek nie znoszę, zresztą w ogóle nie lubię animacji.

forczyn91

Ostre słowa jak na 8-latka... :) A tak na poważnie to ten film nie był trudny odbiorze, po prostu autor na chwilę odpłynął myślami i się lekko pogubił, o co nie jest łatwo w filmach, które nie mają zachowanej chronologii wydarzeń. Rozczarowując cię - tu trzeba było używać uwagi lub koncentracji, mózgu akurat nie. Fabułę można streścić w dosłownie 2 zdaniach a to dowód na to, że ten film nie był skomplikowany.

ocenił(a) film na 6
elliinkaa21

Ale co z tym wszystkim wspólnego miał Dodd? Proszę o odpowiedź.

shyox

Natalie wykorzystała Leonarda aby zabić Dodda dla własnych celów.

Andrzejek324

Ten jest jeszcze spoko,dla mnie nr 1 jest Primer (wynalazek) praktycznie nie do ogarnięcia za pierwszym razem-9 "ścieżek" tego jeszcze nie było i długo nie będzie Polecam!

użytkownik usunięty
Andrzejek324

To dobrze, że go nie ogarnąłeś. Nolan adresując ten film grupie docelowej aka smalczyk130 i czyniąc go dlań zrozumiałym poległby doszczętnie i nie wykonałby swojego zadania.

To, że znam się ze Smalcem nie czyni mnie takim samym. Głupie porównanie.

użytkownik usunięty
Andrzejek324

Ale oscylujecie wokół tych samych filmowych fekaliów.

Grubo się mylisz. łączą nas jedynie horrory i to też nie do końca. Po za tym ja nic nie mam do czarno-białych filmów i lubię niektóre filmy fantasy, i nie oceniam filmu jedynie po opisie.

ocenił(a) film na 6
Andrzejek324

Przestań pisać "po za tym", prawidłowa forma to "poza tym".

creep_

Już wiem, mój błąd zawsze mi się wydawało, że ta forma jest poprawna.

ocenił(a) film na 6
Andrzejek324

Jedno Ci trzeba oddać - umiesz przyjmować takie uwagi. To dobrze świadczy o Twojej kulturze... i kibicach Legii ;].

Ja jakoś na luzie za 1 razem zrozumiałem.
Mało tego, uważam, że to film na jeden raz tylko, bo broni go głównie budowa scenariusza, drugim razem mnie zanudził

ocenił(a) film na 9
Andrzejek324

Ciekawe, masz do czynienia z odwróconą chronologią. Nie jest to szczyt skomplikowania. Z jakiegoś powodu znacznie ciężej było mi skapować Pulp Fiction. Zarówno tu, jak i u Tarantino akcja jest bardzo prosta, historia niespecjalnie wymyślna, ale sposób przedstawienia robi efekt wow. Ja zabieram się za Primera i mam nadzieję, że w końcu coś zagnie mnie aż do bólu. Za jakieś propozycje innych tego typu filmów z góry dzięki. Pozdrawiam!

MightKey

Historia owszem, nie jest zagmatwana jeśli ją odczytać w odwrotnym kierunku ale trzeba docenić umiejętność przedstawienia jej na bakier. Byłem muszę przyznać zaskoczony. Nie przewidziałęm, że historia pacjenta może okazać się historią bohatera chociaż obie przebiegały równolegle i bez żadnych konotacji. Oprócz żąglowania zdjęciami z polaroida, koniec filmu zostaje nasączony głębszą refleksją na tematy sensowności działań. Dzięki temu wiem na pewno, że go szybko nie zapomnę ;d

użytkownik usunięty
Andrzejek324

Za pierwszym razem też nie do końca zrozumiałam o co w tym wszystkim chodzi, po jakimś czasie obejrzałam po raz drugi uważniej i film jest genialny.

Nie znoszę filmów w których trzeba się czegokolwiek domyślać. Dla mnie musi być podane wszystko na tacy od A do Z.

ocenił(a) film na 8
Andrzejek324

Dość nietypowy film.Nie znam drugiego takiego,,w którym jest odwrócona chronologia,ale uwielbiam filmy,które można interpretować na dziesiątki sposobów.Coś jak incepcja czy wyspa tajemnic

franko96

A ja wlaśnie niecierpię takich filmów, które mozna różnie interpretować. Ja muszę mieć w filmie wszystko wytłumaczone od A do Z a nie żebym jeszcze się musiał czegoś domyślać.

ocenił(a) film na 7
franko96

"Nieodwracalne"

ocenił(a) film na 8
santini24

W takim razie już znam.Na pewno go obejrzę,dzięki ;)

franko96

franko96- jeśli nie znasz takiego drugiego filmu, to polecam "Matka Teresa od kotów"- polski film w którym jest właśnie odwrócona chronologia. Dla mnie genialny. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Andrzejek324

Biorąc pod uwagę inne filmy Nolana takie na przykład jak Incepcja czy Interstellar to ten jest akurat dość prosty. W zasadzie wszystko jest dokładnie wytłumaczone w filmie. Jak byś chciał obejrzeć film naprawdę nie do ogarnięcia to polecam "Wynalazek". Przypuszczam że tylko profesorowie fizyki wiedzą o co w nim chodzi a cała reszta udaje że wie.

Andrzejek324

Pragnę Pana uspokoić - zdolnościami percepcji nie odbiega Pan od reszty kibiców Legii. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 6
szambelan

Polać mu!

Andrzejek324

Skończyłem przed chwilą go oglądać. Nie wiem gdzie tu jest coś skomplikowanego. Szczerze mówiąc to ten film spokojnie można skrócić do 50 minut, a i tak się skuma to samo.
Ogólnie film mnie trochę wynudził.

ocenił(a) film na 7
Sasilton

Również odczułem odrobinę nudy.

Andrzejek324

powiem Wam tak ludzie, jesteście okropni, zamiast krótko odp. chłopakowi o co chodzi to po nim jedziecie i się wywyższacie, bo kibicuje takiemu czy innemu klubowi, co nie jest na forum filmowym z niczym związane... a sami zrozumieliście oby na pewno ten film? są 2 ścieżki rozumienia: chronologia jest odwrócona to oczywiste, pierwsza to taka, że Lenny faktycznie był świadkiem zabicia żony itp., druga jednak jest taka, że historia Sammiego to 100% ozdwierciedlenie tej Lenniego i to on przez przypadek uśpił żonę, a sam obecnie jest w szpitalu psychiatrycznym... ogólnie film podejmuje wątek pamięci krótkotrwałej, chęci zemsty ponad wszystko oraz tego, że nasze wspomnienia a zaistniałe fakty to czasem coś innego

willemite

http://film.org.pl/a/memento-po-kolei-2-88357/

Andrzejek324

Idiota...

peterson78

Zgłaszam nadużycie. To, że ktoś nie zrozumiał filmu nie znaczy, że jest idiotą.

Andrzejek324

A zglaszaj...i tak nie zrozumiesz dlaczego tak napisałem i w jakim kontekście, ale jak się ma kompkeksy no to sorry memory...