Sama treść nie jest jakaś nadzwyczaj wspaniała ani rozbudowana. Twórcy po prostu wybrali dobry i do tego ciekawy temat, który było by wyjątkowo trudno zepsuć. Nie zmienia to jednak faktu że film jest świetnie wyreżyserowany. Odwrócenie chronologii dało świetny efekt, widz cały czas musi być skupiony, ani przez moment się nie nudzi, a do tego wszystko jest nieprzewidywalne. Do tego wszystkiego treść jest czytelna, bez nadmiernego zagmatwania. Dodatkowo jeszcze na plus robi to że główny bohater nie jest taki kryształowy jak się wydaje.
O tak robi wrażeni. Muszę przyznać że trochę zwlekałem z obejżeniem filmu i udało się dopiero wczoraj. I powiem tylko że mnie powalił, dosłownie zastrzelił na miejscu. Na żadnym innym filmie nie musiałem tak bardzo wytężać umysłu. No i zakończenie - fenomenalne, mocne i na pewno oryginalne. Podobne wrażenie zrobiły na mnie chyba tylko: "Inni, "Gra" i "Oldboy" ale chodzi głównie o zakończenie bo "Memento" jest obrazem absolutnie niepowtarzalnym. Aż dziw że jest mniej popularny od Batmanów (również genialnych). Ode mnie +10/10
Też się dziwie że ten film jest nierozpromowany i zupełnie nie popularny. Sama dowiedziałam się o nim przypadkiem i wcześniej chyba nie słyszałam tego tytułu nigdzie.
Zakończenie faktycznie robiące wrażenie i zmieniające cały odbiór głównego bohatera.
Mi jakos dość szybko udało się wpasować w klimat filmu i sposób przedstawienia akcji, przez co nie wymagał az tak wielkiego wytężenia umysłu i zupełnie nie był męczący.
Właśnie przez sposób przedstawienia akcji (odwrócony) film był wyzwaniem ponieważ starając dojść do rozwiązania z każdą kolejną sceną kolejne fakty wszystko mieszały i odwracały o 180 stopni poza tym po zakończeniu filmu zaczyna się prawdziwe główkowanie ponieważ film nie wyjaśnia wszystkich wątków a a nawet te wytłumaczone mogą być nie pewne. Dlatego każde słowo wypowiedziane filmie ma znaczenie ale i tak każdy ma swoją interpretacje i to jest największą zaletą "Memento".