7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200968
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

Dlaczego zrobili go "od końca". Normalnie ciekawiej by się go oglądało

ocenił(a) film na 10
kinia_91

wolałabys od początku wiedzieć ze Lenny sam siebie oszukuje?

ocenił(a) film na 7
spidergirl151

Według mnie jest to atut filmu. A poza tym przecież ten film to Mindfuck.

spidergirl151

Źle to napisałam. Po prostu film naprawdę zakręcony no i miał trochę błędów, np. blizny Natalii powinny być coraz głębsze (mały taki szczegół). Ogółnie trudno mi się go oglądało.

ocenił(a) film na 10
kinia_91

po pierwsze jak już ktoś napisał to atut filmu, nie wiem czy ktoś jeszcze odniósł takie wrażenie ale poszczegulne sceny przedstawione w sposób niechronologiczny stworzyły złudzenie wyrwanych z pamięci <słabo to wyjaśniłem ;)>

Luis_Benuel

"poszczegulne sceny przedstawione w sposób niechronologiczny stworzyły złudzenie wyrwanych z pamięci"

Z tym się zgadzam(jeżeli Ci chodzi o te sceny czarno-białe), ale mogło być coś w stylu,że pod koniec znalazł jakieś notatki (tylko nie bardzo to by pasoało bo ich nie robił)lub inne rozwiązanie. Wiem, że niektórym to się akurat podobało - mi nie.

Pozdrowienia

ocenił(a) film na 8
kinia_91

Kurcze, słownik ortograficzny się kłania, ale mnijsza z tym..
Moim zdaniem scenariusz jest świetny i dawno tak dobrego filmu nie było, jedynie "Zakochany Bez PAmięci" mógłby rywalizować z Memento, ale podkreślam MEMENTO to genialny scenariusz i moim zdaniem wszystko zostało dobrze poukładane. Gdyby kręcić go od początku byłby zwykłym nudnym filmem nie zasługującym nawet na 4.