7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200962
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

Do kina nie poszłam, ale jak tylko "Memento" pojawił się na VHS skusiłam się z siostrą tym bardziej po przeczytaniu tych 90% zachwalajacych go opinii i wiecie co...w połowie filmu miałam już dosyć...nie wywarła na mnie wrażenia ani gra aktorow, ani scenariusz, ani rezyser i zabrakło mi czegos takiego czego nie da sie opisac a co sprawi ze film bedzie niezapomnianym przezyciem.
To nie jest genialny film, nie zasługuje na miano arcydzieła (jak np. forrest gump) jest przeciętnym filmem który mogłabym polecić jedynie maniakom videa...zawsze można w kazdej chwili wyłaczyć a to przeciez tylko 4 złote ;)

Ivka21

niestety...
jest to film któremu trzeba poświęcić całą uwagę oglądając go , nie można w trakcie plotkować, robić sobie kanapek czy jak niektórym się to zdarza sprzątać mieszkanie i patrzeć w ekran raz na pięć minut. I gdybyś uważnie czytała opinie o nim wiedziałabyś to. Porównujesz go z Forestem, a przecież to nie są filmy w tym samym gatunku, to tak jakbyś próbowała porównać Potop z Psami, fajniejsza fabuła a i aktorzy przystojniesi. Jeśli Memento ci się nie podobało to trudno, a może i lepiej...bo film ma to o coś że jest niezapomnianym przeżyciem

Ivka21

zgadzam się
Arcydzieło to nie jest. Ciągle powtarzanie od nowa tego samego z małymi różnicami jest wyjątkowo nudne. Rozczarowałam się.

ocenił(a) film na 10
beti

LUDA CO WY?!?!
Nie podobał wam się film?
To go najwyraźniej nie zrozumieliście.
Koniec kropka nie będę dyskotował.
Thengel doskonale wyjaśnił sens ogladania filmu.

IvanH

zrozumiałam
Doskonale ten film zrozumiałam i nie widzę sensu zachwycania się człowiekiem, który wynajduje jego zdaniem morderców żony by ich później zabić, zapomnieć i szukać kolejnych. A wystarczy żeby sam sobie strzelił w łeb. Widocznie ludziom podoba się ta konwencja przedstawiania filmów, ale zapewniam że szybko się znudzi. To z początku jest świeże później staje się nudne i męczące.

ocenił(a) film na 10
beti

no ale przesłania nie odkryłaś
Co z tego, że zrozumiałaś sens filmu skoro nie widzisz przesłania! Jeśli mówisz tylko o konwencji, która ma się znudzić no to błądzisz. Nie chodzi o żadne morderstwa...

IvanH

a o co
To bądź tak łaskawy i mnie oświeć. Chyba, że nie potrafisz.

ocenił(a) film na 10
beti

a prosze bardzo
oczywiscie, że potrafię Cie oświecić. Skoro się przyznałaś, że nie jesteś oświecona, więc wyraże się w skrócie żeby Ci nie utrudniać:
film "Memento" to bardzo rozwinięte studium dotyczące ludzkiej pamięci i wszystkiego co jest z nia związane. Wszystko co prezentuje ten film ma absolutny związek z tym, najważniejszym aspektem. Reszta to uzupełnienia mające uzasadniać podjęte zagadnienie. Skończyłem. Pasuje?

IvanH

:-((
Co za psychologiczny bełkot. To raczej stadium braku pamięci i co w tym takiego wspaniałego? Coś nie wychodzą Ci odpowiedzi.

ocenił(a) film na 10
beti

to raczej ty masz problem
i to duży problem w rozumowaniu wypowiedzi pisemnych. Jeśli według Ciebie to jest psyhologiczny bełkot to może nadal popróbuj go zrozumieć. To chyba ty już straciłaś orientacje, bo ten komentarz to raczej tobie nie wyszedł!

ocenił(a) film na 10
IvanH

wg mnie przesłanie...
Chetnie podyskutowalabym o przeslaniu.
Nie za bardzo zgazdam sie z tym, ze film jest studium ludzkiej pamieci. Raczej jest to film po prostu o zyciu, o tym, jak postepujemy i niewazne jest, co zrobilismy wczesniej...
Tak mysle, ze moze jestem w bledzie. Chetnie poczytalam opinii twojej na temat, ze jednak o pamieci.
Pozdrawiam.

IvanH

a o co
To bądź tak łaskawy i mnie oświeć. Chyba, że nie potrafisz.