7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200968
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

bo albo daje 1/10 jak jest schematycznie, nudno tandetnie albo 9/10 jak zostane zaskoczony czyms nowym pod jakimś względem (głównie względem jest fabuła) a jeżeli jest pośrednio to nie oceniam :-)

wyszło ciekawie, jak to ktos kiedyś ujoł "poshizowało się komuś" i wyszedł taki sceniariusz (cholera znowu komuś sie poshizowało znów mamy bohatera prawie z chorobą psychiczną/ułomnością/wadą wokół której akcja się toczy),

choć ulorzenie akcji od tyłu wydało się znajome, jakbym już to gdzies widział (no oczywiście, 21 gramów - pomiesznie wątjków fabuły), to ogólnie film wyszedł ciekawie bo niewiadomo co się stanie na końcu (oczywiście nie można powiedzieć że zakończenie nie jest schematyczne bo zakończenie... ....no własnie bo może się zakończyć na wiele sposobó które da sie przewidzieć tylko film nie daje konkretnej odpowedzi w jaki sposób)

ocenił(a) film na 10
Bonus

cholera jasna
21 gramow bylo po memento

dominiklex1983

cholera rzeczywiście, palnołem kiche, ogladałem napierw 21 gramów a potem memento, i już nie wiem skąd zaczerpnięto chronologiczną odwrotność zdarzeń akcji

ocenił(a) film na 10
Bonus

s p o k o
ja wiem
z memento i wszedzie to chyba powiedziano

dominiklex1983

a skąd mógłby być zaczerpnięty pomysł na odwrócenie zdarzeń akcji w samym memento, hmm... w gruncie rzeczy pewnie pomysł ze starego kina tak jak np. cały film "vanilla sky"

bo w kinie prawie wszystko już wymyślono, żeby zainteresować widza trzeba powtarzać pomysły które były rzadko kopiowane

ocenił(a) film na 10
Bonus

tyle ze w "vanilla sky" nie ma odwrocenia zdarzen akcji w sposob taki jak to sugerujesz
tam po prostu koles nie zdaje sobie sprawy ze po wypadku bierze udzial w specjalnym programie i nie wie ze wydarzenia ktore sa jego udzialem sa nieco "znieksztalcone" i to nie tylko przez jego umysl
tam wszystko leci po kolei i po kolei jest pokazane
czyli inaczej niz w filmie nolana

co oczywiscie nie zmienia faktu iz wiele pomyslow w roznych filmach jest zaczerpnietych z najrozmaitszych filmow
pozdr.

dominiklex1983

napisze to sformulowanie poprawie

a skąd mógłby być zaczerpnięty pomysł na odwrócenie zdarzeń akcji w samym memento? hmm... w gruncie rzeczy pewnie pomysł ze starego kina, tak jak np. cały film "vanilla sky"

ocenił(a) film na 10
Bonus

nie wiem czy dobrze pamietam ale tam nie bylo raczej czegos takiego co mogloby nasunac ten pomysl skoro wszystko szlo chronologicznie
nie wiem nie wiem

ocenił(a) film na 9
dominiklex1983

hmm nie kojarzę innego filmu, w którym tak konsekwentie odwrócona kolejność zdarzeń...

Jull

Na tym właśnie polega całą siła tego filmu. Już sam pomysł z pamięcią krótkotrwałą głównego bohatera jest kapitalny. Reżyser z jednej strony odwraca chronologię zdarzeń, a z drugiej dba o napięcie i zwroty akcji jak w typowym thrilerze.
Co ciekawe widz nie zwraca uwagę na stronę techniczną filmu. "Memento" równie dobrze mogłoby być nakręcone na zwykłej kamerze cyfrowej, a i tak robiłoby zdumiewające wrażenie.

ocenił(a) film na 8
Bonus

Alez masz glupi sposob oceniania filmow!! Ale bonus! Normalnie mnie to rozwalilo...:D

Marvin

no wiesz mnie na przykład rozwala jak często się zdarza że wysoko w rankingu z oceną prawie 9 pokazują się filmy dla inteligentnych inaczej tuz obok arcydzieł kina, czy to świadczy o tym że inni mają głupi sposób oceniania

ocenił(a) film na 10
Bonus

czy mnie sie zdaje czy on cie zwyczajnie podpuszcza