7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200977
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento
użytkownik usunięty
Expendable91

talk ten film powinien mieć większa ocenę niż Incepcja, co nie znaczy że Incepcja powinna mieć mniejszą niż aktualnie ma

ocenił(a) film na 10
Expendable91

oba są świetne, ale mimo wszystko chyba Incepcja lepsza co nie zmienia faktu że Memento jest za nisko

Expendable91

No ba, zdecydowanie. Jednak jak widzimy średnia zamiast rosnąć to spada. Lipa.

ocenił(a) film na 8
adeck92

ludzie nie rozumieją filmu i go tak oceniają. ja osobiście go już widziałem, ostatnio znowu i napewno jeszcze raz obejrze z tego powodu bo dręczy mnie że wystawiłem za niską ocene dlatego musze go obejrzeć jeszcze raz albo dwa, tak samo miałem z 12 małp

użytkownik usunięty
Expendable91

akurat ''12 małp'' to bardzo prosty film, nie w nim nic trudnego, normalny zwykły film o gości cofającym w czasie

ocenił(a) film na 8

właśnie że nie ;) nie wiadomo czy gostek cofa się w czasie czy jest psychicznie chory i ma urojenia, tworzy własną rzeczywistość

użytkownik usunięty
Expendable91

akurat, facet po prostu cofa się w czasie by ocalić świat przed zagładą, nic trudnego w tym nie ma

ocenił(a) film na 8

to obejrzyj jeszcze raz, nie wiadomo czy się cofa czy ma coś z głową .

http://www.film.org.pl/prace/12_malp.html poczytaj i obejrzyj film jeszcze raz

Expendable91

Incepcja jest bardziej komercyjna, dlatego ma większą notą.

ocenił(a) film na 8
kingagutkowska

zgadzam się

kingagutkowska

budżet 100 000 000 - film 10/10
budżet 100 000 - film 1/10

he he. wiadomo.

adeck92

scenaruisz do Memento Ch.Nolan napisał na podstawie krótkiego opowiadania autorstwa jego brata Jonathana...Innowacyjny sposób narracji sprzedał się dobrze a widzom podaobało się to, ze muszą trochę pomyslec, ułożyć układankę, która doprowadzi ich do sedna sprawy. Nolan zapewne zachęcony pozytywnymi recenzjami kontynuował swoją wizję i tak oto powstała Incepcja...Podobnie jak Memento film łamigłówka, zmuszający do własnej interpretacji...Jednak wg mnie wprowadzenie mnogich scen akcji, walki, przemocy i inna forma narracji (gorsza, bardziej uboga) stawiają film w innym świetle, tworzą obraz bardziej uniwersalny, stworzony dla " mas" , czyli komercyjny. Nie twierdzę, że to kiepski film, ale myślę.że tym razem Nolan chciał przede wszystkim sprzedać to co stworzył, w pewnym sensie dopasować się do oczekiwań widza, zamiast starać sie go zaskoczyc za wszelką cenę. Szkoda!