7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200968
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

tak jak przypuszczałam kolejna amerykańska szmira w stylu 'efektu motyla'.
nie polecam

ocenił(a) film na 8
przyplywy_

no to dowaliłeś do pieca myśląc ze zabłyśniesz oryginalnością :)

od czasu do czasu i w holywood zrobią cos niezłego :P

memento rożni sie od "szmir" tym ze każda szmirę można łatwo przewidzieć. Częściowo wiadomo co stanie sie dalej, kolejne sceny, albo przynajmniej zarys, zakończenie

myślałem ze podobnie jest w memento

"o wcześniej musiało sie to i to wydarzyć. Natalie go okłamuje, manipuluje nim a nie tommy itp. a co najlepsze każdy mój typ był błędny im głębiej wstecz tym bardziej mnie wciągało co teraz kto w końcu !

kto by pomyślał ze historia opowiadana do tylu będzie tak zaskakująca z każda scena

cały film a szczególnie koniec :) idealny przykład suspense paluszki lizać

oczywiście jak każdy film ma swoje wady
dla mnie gówna to brak charakteru w głównych bohaterach oglądając film wydawało mi sie ze patrze na androidy, za słabo została odzwierciedlona psychika ludzka, jakby nie patrzeć sporo sie tam działo a emocje u bohaterów jak po przeskoczeniu metrowego murku. Niestety takie właśnie jest kino holywoodzkie skupia sie na historyjce a nie ludziach

8+/10 za zaskakujący, wciągający, oryginalny scenariusz

ocenił(a) film na 8
Setarkos

Bynajmniej.- You have ryj like a szmira :D

ocenił(a) film na 9
przyplywy_

slowo szmira zostalo raz uzyte i teraz kazdy dzieciak je powtarza, a ze kolego nie zrozumialecs filmu to przykro mi bardzo - polecam tvp1 codziennie o 19.00 a potem zabki i do spania

ocenił(a) film na 10
przyplywy_

To nie jest film dla niekumatych. Więc jeśli nie możesz wysilic swojego małego mózgu to sobie obejrzyj np. Gulczas. Może go zrozumiesz ale też mogą być małe problemy.

ocenił(a) film na 10
przyplywy_

Jak w ogóle można Memento porównywać do Efektu Motyla :/

ocenił(a) film na 10
RustyCain

Nie wiem jak można porównywac, ale jeśli juz Efekt motyla do memento gdyz Memento wyszło pierwsze w 2001 roku, a raczej sie porównuje do pierwowzoru a nie na odwrót.