naprawde dobry nowatorski film mimo iż fabuła jest dość zawiła ale to zmusza aby oglądać go ponownie i odkrywać nowe ciekawe fakty. Zakończenie choć bardzo zaskakujące jest moim zdaniem zbyt pesymistyczne. Główny bohater jest okłamywany przez ludzi, którym ufa a na koniec okazuje sie że sam siebie oszukał. Wiele ludzi ma problemy z hipokampem(trudności w nauce) - nie jest to film dla nich. Mimno to jest to naprawde dobry niedoceniony film. Niestety oskary zdobywają filmy, które niewymagają od widza zbyt wysokiej inteligencji, nadrabiają to efektami specjalnymi.
Polecam każdemu ambitnemu widzowi!!!!!
tak jest, popieram w stu procentach. To jest jeden z moich ulubionych filmów, a widziałem już bardzo dużo. Memento zmusza do myślenia i jest to bardzo ambitne kino, więc jeśli ktoś uważa że ten film jest bezsensowny to raczej źle świadczy to o nim.
podpisuje się pod komentarzami powyższych. Dobrze spotkać, wśród wielu różnych dziwnych opinii o filmach, ludzi którzy podobnie podchodzą do filmów i mają podobny gust. Właśnie skończyłem oglądać i w sumie nie pamiętam czy jak go oglądałem dawno temu to czy go zrozumiałem. Na pewno wymaga analizy i skupienia przy oglądaniu. Zakończenie (początek?) może trochę pesymistyczny, ale ogólnie pasujący to tego pokręconego, ambitnego i nietuzinkowego filmu. Przy braku jakichkolwiek efektów specjalnych film robi wrażenie. Można zrobić świetne kino bazując na samym pomyśle. 9/10