PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7656}
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199925
7,9 77 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

kilka rzeczy nie daje mi spokoju:
1. czy to chłopak Natalie (Jimmie) zgwałcił żonę Lenny'ego?
2. jaki jest cel postępowania Natalie? zemsta na Lennym za to, że zabił jej chłopaka? ale zemsta w jakim sensie? takim, że Lenny zabije jeszcze kilka niewinnych osób? nie trzyma mi się to kupy. dlaczego natalie wrabia akurat Teddy'ego? i skąd w ogóle go zna?
3. jaki jest cel postępowania Teddy'ego? dlaczego przekonuje go, że facetem którego szuka jest Jimmy Grants? tylko pieniądze?

juliee_

Ja też nie moge sobie do końca wytłumaczyć jakimi motywami kieruje się Natalie.

rafal011

Po pierwsze żaden znajomy Natalie nie zrobił nic Leonardowi. On po prostu opiera się tylko na tych kilku ludziach.

Natalie wykorzystuje go do własnych celów (ona chyba nie ma pojęćia, że zabił jej chłopaka (widnieje z nim na zdjęciu, ale mówi, że też kogoś straciła) w dodatku powinna poznać garnitur Leonarda, zdjęty ze swojego partnera. Teddy tez w jakis sposób go wykorzystuje.

A historia ma się tak, że całą prawdę (zapewne po raz kolejny) mówi mu Teddy na "początku", ze W wyniku napadu stracił pamięć, jego żona przeżyła a potem w rozpaczy chcąc wiedzieć czy udaje to na nim zrobiła próbę z insuliną. Sammmie Jankis to zmyślony facet, albo bynajmniej rzeczywiście miał z nim kontakt, ale sobie pomieszał fakty. "Czy okłąmuje sam siebie by być szczęśliwym?" Leonard ułożył sobie raz to co wg niego się wydarzyło i trzyma się tej wersji. A najstraszniejsze jest to, że z pomoca Teddiego znalazł prawdziwego Johna G i już go zabił, tak zabił "mordercę" swej żony ale... o tym zapomniał. (na fotce jest szczęścliwy i wskazuje miejsce na tatuaż, zemsta wykonana)

ocenił(a) film na 10
rafal011

Natalie wrabia Teddy'ego z prostego powodu: bo wie ze, to on podstawil jej chlopaka Lennemu do zabicia. Chce, aby Lenny jakby dopelnil zemsty wlasnej i Natalie zabijajac Teddy'ego

juliee_

Lenny zabił Jimmiego ponieważ myslał, że jest on zabójcą i gwałcicielem swojej żony. Ale Jimmi nie zabił ani nie zgwałcił jego żony. Jak dla mnie Natalie to najbardziej skomplikowana postać w tym filmi:P Wydaje mi się, że wykorzystuje Lenniego do pozbycia sie Dodda, ale tego nie jestem pewna;/ Natomist Teddy....zastanawiam sie czemu pomaga Leonardowi skoro wie ze ten juz dawno zabil prawdziwego gwalciciela, w koncu on pomogl Lenniemu znalezc Jimmiego, chcial przy okazji zarobic??!!

lena611

Pewnie tak, ale Teddy też zginie z jego rąk, ciekawe co potem. Na samym początku filmu widzimy, iż to Teddy (okulary itp), czyli go znalazł, bo jak wiemy film idzie od końca. I to jest ten geniusz. Że dopiero na końcu wiemy oco chodzi a jest to początek całej historii - tak genialnego scenariusza jeszcze nie widziałęm!