Skoro nie wiesz to prawdopodobnie go nie zrozumiałeś, ja osobiście cenię go za innowację.
Uchhhh, mało co mnie tak irytuje jak teksty takie: "nie podobał Ci się film - widocznie nie zrozumiałeś". Luuuuuuudzie, ogarnijcie się...
Zenada idz se ogladnij lepiej jakas bajke ktora nie sprawi ci problemow w zrozumieniu
Film jest rewelacyjny.Każda scena w nim ma jakieś znaczenie.Dla mnie arcydzieło.
po spojrzeniu w Twoje ulubione stwierdzam, iż Twoja negatywna opinia na temat "Memento" jest jak najbardziej na miejscu. Gdyby było inaczej znaczyło by to tylko, że film ten nie jest genialny
Film jest niezły ale bez żadnej rewelacji... fakt innowacyjność to jego główna zaleta ale mi osobiście strasznie nie odpowiada kreacja głównego bohatera. Arcydzieło to słowo dużo na wyrost dla mnie 7/10
Nie jest zly aczkolwiek bardzo irytowalo mnie, ze ogolne zalozenie filmu nie trzyma sie kupy...
film na pewno nie jest prostolinijny...nieprzewidywalny co sie ceni. klimatem troche przypomina mi mechanika jak dla mnie 8/10
Skopiuje swoją wypowiedź z forum na temat Nolana, nieco uzupełnioną.
Spoiler.
-Film pokazuje mechanizm napędzający ludzi. Motywację do życia. Główny bohater zdaje sobie sprawę, że po zemście jego życie nie będzie miało sensu, dlatego szuka kolejnych "zbrodniarzy".
-Poza tym, film pokazuje jak bardzo nasza pamięć jest wadliwa, jak zmieniamy podświadomie fakty. Naginamy pewne fakty dla naszego hmmm... dobra? komfortu psychicznego? w każdym bądź razie oszukujemy siebie.
-Reżyser tak umiejętnie nakręcił film, że momentami czułem się jak główny bohater.
-Zmusza widzów do myślenia, kombinowania, zadawania pytań i wyciągania wniosków.
-Klimat filmu jest niepowtarzalny.
-Pomijając już kilka smaczków, które po prostu zrzucały z fotela... np. scena w łazience, albo z pościgiem.
Podejrzewam, że autor wypowiedzi ma żal do filmu, za to, że się zgubił i faktycznie, po prostu nie załapał go. To nie jest nic strasznego, bo to się zdarza, zwłaszcza jeśli rzadko kiedy ogląda się trudne filmy. A z tego co widzę to założyciel tematu nie ogląda ich za często i zamiast listy ulubionych filmów, ma listę "obejrzałem".
Po prostu rewelacja .)
Dobry komentarz... Na prawdę dobry. A nawet i chwytliwy. Tyle, że "Memento" to przerost formy nad treścią. W porównaniu z "Więźniem Nienawiści" czy "Requiem for a Dream", film nie wytrzymuje konkurencji. Brawa za pomysł, w którym można doszukać się wymienionych przez Ciebie treści, ale i tak dominuje tu koncept, treść jest wtórna względem formy. Osobiście 7/10.
a co mają te dwa filmy do memento? myslisz ze jak rzucisz szlagierami w
komentarzu to Cie ludzie za znawce i inteligenta wezmą? memento Ci sie
nie podobał - rozumiem, ale porownywanie do requiem for a dream czy
więźnia to jakis slaby zart.
Ty nie wiesz, a ja wiem. Po prostu ten film jest bardzo dobry :)... Pozdrawiam :)
Są dwie wersje tego filmu, jedna jest ułożona chronologicznie, dla tych których irytuje koncepcja Nolana, oraz film w wersji w jakiej powinien być oglądany by każdy z widzów wyrobił sobie o nim zdanie. Komuś się podobał, komuś nie, po to mamy wolną wolę.
Jak ty nawet Źródło oceniłeś na 1 to sukces że dałeś tutaj 3... Boże co za przygłup...
Mnie również się nie podobał - nie tylko "ciągnął się jak gówno przez morze", ale i nie było w nim nic pomysłowego. Przez cały czas cała moja rodzina powstrzymywała się przed zaśnięciem, a na koniec dostałam opierdziel, że puściłam im taką chałę...