7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200968
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

skoro glowny bohater nie potrafil nic zapamietac to jak zapamietal to ze robi zdjecia i trzyma je w marynarce??? jesli zauwazyliscie jakies inne sprzeczności to piszcie:)
a tak poza tym - film bardzo mi sie podobal:)

aneczka_89

Pamięć mięśniowa. Skoro co chwilę chował ręce do kieszeni, to niezależnie od tego czy coś pamiętał, instynktownie robił to nadal.

the_downward_spiral

no ale jak np byl w hotelu i ktos do niego pukal to patrzyl przez wizjer, potem lecial po marynarke. przegladal zdjecia i juz wiedzial kto kim jest... bez sensu przeciez:)

ocenił(a) film na 10
aneczka_89

?
Nie pamietasz Samyego ?
Kiedy klocki były podłaczone do prądu Samy nie kierował sie instynktem choc powinien.Leonard instktownie robił zdjecia,instynktownie wkładał ręce do kieszeni.Za tą czynosc odpowiada całkiem inna czesc mózgu -ta która Leonard nie miał uszkodzonej

Finalny_Odbiorca

instynktownie robil zdjecia? jakos mnie to nie przekonuje:D slyszalam o kilku rodzajach instynktu ale o takim ktory kaze robic zdjecia - jeszcze nie:)) moze sie nie znam

ocenił(a) film na 10
aneczka_89

"Remember Sammy Jekins". Główny bohater doskonale znał historię Sammego Jekinsa (jego nieporadność, dezorganizację, zagubienie).. a skoro sam, pomimo "krótkotrwałej pamięci" był cały czas świadom swej choroby to na tej podstawie mógł się przecież domyśleć iż sam radzi sobie z tym problemem w jakiś sposób (zresztą Lenny mówił coś na ten temat). Toteż instynktownie przeszukiwał szuflady, kieszenie, itp. a znajdując opisane zdjęcia, widząc tatuaże na ciele, wciąż na nowo poznawał sposób postępowania tak aby się w tym wszystkim nie zatracić.
Pozatym mogło być tak że Lenny zajmując się sprawą Sammego, gdy jeszzce pracował jako detektyw, i myśląc o tej sprawie sam ułożył sobie jakś plan, jakby to wszystko można byłoby ogarnąć gdyby to on był Sammym. Oczywiście Sammy takiej możliwości nie miał.. z oczywistych względów.

tusek

ok, Twoje wyjasnienie bardziej mnie przekonalo niz Twoich poprzednikow:)