7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200962
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

objrzałem ten film dzis pierwszy raz i gdyby nie komentarz pewnej osoby która już wcześniej kilka razy oglądała ten film pewnie bym niewiele zrozumiał...

ocenił(a) film na 9
placebo

...
Oooo tak, ciężko go zrozumieć. Ja chyba też powinnam go obejrzeć przynajmniej jeszcze raz, albo najlepiej kilka, może wtedy zrozumiem do końca :-)

ocenił(a) film na 8
invisible_girl

nie da się oglądać po raz drugi
To fakt, że film jest nieźle zakręcony i ma dużo podtekstów, ale bez przesady. Gdy próbowałem obejrzeć film po raz drugi już się trochę nudziłem, bo cały urok Memento tkwi właśnie w odkrywaniu tajemnicy. Gdy zna się rozwiązanie film nie jest już taki wciągający.

ocenił(a) film na 9
Piotrekk

_-^(@,@)^-_
Okay, może nie być tak wciągający, bo znasz zakończenie, ale za to podczas powtórnego oglądania widzisz wiele szczegółów, których nie miałeś prawa zauważyć za pierwszym razem.

Na przykład scena, w której Trinity wyszła z mieszkania, zostawiając Leonarda. Widzisz, jak Leo gimnastykuje pięść, ale dopiero w następnej/poprzedniej scenie widzisz, że Leo kogoś uderzył, a ruch dłonią był naturalnym ruchem po uderzeniu. Za pierwszym razem trudno to zauważyć i zrozumieć.

A takich smaczków jest więcej. Mnie osobiście bawi wychwytywanie takich elementów :D

ocenił(a) film na 10
Piotrekk

Wlasnie odwrotnie!
Właśnie odwrotnie! Trzeba obejrzeć po raz drugi, żeby sobie wszystko ładnie posklejać. Ciekawie jest zobaczyć to jeszcze raz wiedząc, kto jest jaki naprawdę.