objrzałem ten film dzis pierwszy raz i gdyby nie komentarz pewnej osoby która już wcześniej kilka razy oglądała ten film pewnie bym niewiele zrozumiał...
...
Oooo tak, ciężko go zrozumieć. Ja chyba też powinnam go obejrzeć przynajmniej jeszcze raz, albo najlepiej kilka, może wtedy zrozumiem do końca :-)
nie da się oglądać po raz drugi
To fakt, że film jest nieźle zakręcony i ma dużo podtekstów, ale bez przesady. Gdy próbowałem obejrzeć film po raz drugi już się trochę nudziłem, bo cały urok Memento tkwi właśnie w odkrywaniu tajemnicy. Gdy zna się rozwiązanie film nie jest już taki wciągający.
_-^(@,@)^-_
Okay, może nie być tak wciągający, bo znasz zakończenie, ale za to podczas powtórnego oglądania widzisz wiele szczegółów, których nie miałeś prawa zauważyć za pierwszym razem.
Na przykład scena, w której Trinity wyszła z mieszkania, zostawiając Leonarda. Widzisz, jak Leo gimnastykuje pięść, ale dopiero w następnej/poprzedniej scenie widzisz, że Leo kogoś uderzył, a ruch dłonią był naturalnym ruchem po uderzeniu. Za pierwszym razem trudno to zauważyć i zrozumieć.
A takich smaczków jest więcej. Mnie osobiście bawi wychwytywanie takich elementów :D