PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=826447}
6,2 3,2 tys. ocen
6,2 10 1 3229
7,2 44 krytyków
Memoria
powrót do forum filmu Memoria

i hear dead people.. i nie tylko.. bardzo niejednoznaczne kino akustycznego niepokoju, które w dziedzinie patrzenia na świat uszami (i nie tylko, uszy są tu jedynie antenką, pasem transmisyjnym, punktem wyjściowym zaledwie) nie ma sobie równych..

dobra, tam, taki na przykład haley joel widział nieżywych ludzi, taki wujek boonmee widział swoje poprzednie wcielenia, taki doktor xavier (x-man ze stajni rogera corman) widział jeszcze więcej i nie mógł tego zatrzymać, ale to co słyszy tildka, w której cielo-umyśle najprawdopodobniej nastąpiło rozregulowanie zaworu i zwolnienie blokady komory maszyny losującej, to coś co wykracza poza granice racjonalnego pojmowania..

o ile w jakimś tam Wybuchu de palmy czy Powiększeniu antonioniego zagadka wizualno-akustyczna była kryminalna, oparta na podstawach naszego, swojskiego, tak zwanego trójwymiarowego świata zjawisk, tutaj ocieramy się o gęstości, które nie są z niego; doświadczamy umowności wszelkich granic powstałych wyłącznie w oparciu o nasz aparat poznawczy (tak jak np. liczbowy system dziesiętny istnieje, bo mamy dziesięć palców) i przenikamy wymiary.

koniec końców szczęśliwie lądujemy, trochę na ziemi, trochę nie na ziemi, w jakimś metafizycznym zawieszeniu; zostajemy wytrąceni z dotychczasowego porządku wszechrzeczy, wtrąceni w inny model narracji - jakby naszym udziałem była jakaś wyższa forma wtajemniczenia, którego na pierwszy rzut ucha nie rozumiemy, ale które jest nam niezrozumiale bliskie, któremu chętnie się oddajemy..

reasumując: jedno z najszlachetniejszych zadań kina jak dla mnie - kina w służbie wciągania widza w odmienny stan świadomości - zrealizowane po mistrzowsku.

ocenił(a) film na 9
Westernik

Taaak...też doznałam odmiennego stanu świadomości...od czubka głowy po czubki stup i dłoni.

ocenił(a) film na 9
burlesco

o taak, to znane i chwytliwe kontrkulturowe hasło z lat sześćdziesiątych - podłącz się, dostrój, odpadnij - bardzo pasuje do tego filmu, przy czym owo odpadnij będzie właśnie tym odmiennym stanem świadomości którego szukamy.

ocenił(a) film na 9
burlesco

niestety jest tak, że aby w ogóle móc odpaść należy pomyślnie zaliczyć dwie początkowe fazy, z kolei po komentarzach czytanych zaraz po seansie widziałem, że bardzo trudno było nawet o podłączenie, cóż dopiero mówić o dostrojeniu..

ocenił(a) film na 9
burlesco

mnie tam się akurat bardzo podobało, ale też rozumiem, że tak skonstruowany film, film który porusza się w tempie kulawego ślimaka zbiegłego ze stołu operacyjnego tuż przed zabiegiem artroskopii kola, to może nie być coś w czym tygrysy najbardziej lubią się taplać.

ocenił(a) film na 9
Westernik

A drzemka przy stupie tygryskom na pewno też nie zaszkodzi ;)

ocenił(a) film na 9
burlesco

ha, burlescu kochana, drzemka sakralna zawsze w cenie!, drzemki sakralne lepsze niż czuwanie!, takiej drzemki to i nawet słoniocy ni hohonie nie są w stanie zaperturbanić wcale! (sorki za szesnastodniową pauzę, byłem na dobrowolnym wypoczynku od przymusowego wczasowienia pod gruszą)

ocenił(a) film na 9
Westernik

W.czasu.j się skutecznie :) A co do pauz to są nieodzownym kontrapunktem harmonizującym..tak samo jak łubudubu, .. jestem zwolenniczką pauz i ostatnio sobie też pauzuję w necie.

ocenił(a) film na 9
burlesco

no jasne, kto nie robi przerwy szybko traci nerwy, a już tym bardziej na jakimś internerwowym medium społecznościowym, wiadomka:)