PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142431
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna

'Mój brat niedźwiedź' wersja irlandzka ;) 'Moja matka niedźwiedź ;)

ocenił(a) film na 8
borsukto

wiesz, oba filmy wyszły z wytwórni disneya. podobieństwo tematów mogło być nawet zamierzone - wiesz, ukazanie podobnej historii z innej perspektywy i z innym kapkę morałem. dlatego myślę, że "podpieprzony" nie jest do końca dobrym słowem. takiego bym użyła raczej w kwestii filmu dżungla, gdzie scenariusz jest boleśnie podobny do madagaskaru (chyba nawet był o to proces, ale nic nie udowodniono). choć osobiście wolę dżunglę niż madagaskar

ocenił(a) film na 10
borsukto

Nie wersja irlandzka bo film toczy się w Szkocji.

użytkownik usunięty
Jacob Voorhees

Jeśli chodzi o geografie to ciężko stwierdzić gdzie się toczy, ale niewątpliwie mamy do czynienia ze szkockim akcentem. Oczywiście w angielskie wersji, nie wiem jak w polskiej.

ocenił(a) film na 8
borsukto

nie wiem, od kiedy to kilty pochodzą z Irlandii, ale Mój przyjaciel niedźwiedź a Merida to zupełnie inne historie i nie wiem, co w nich jest niby podobnego oprócz przemiany w niedźwiedzia...eee <WTF>

w moim przyjacielu mamy motyw kary, chłopak zabił matkę i osierocił tym samym niewinnego niedźwiadka, a w Meridzie mamy konflikt pokoleń i kłótnie na linii matka-córka

obie bajki są świetne i opowiadają piękne historie z ważnym przesłaniem

słowo "podpieprzony" ma się do nich nijak

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

sorry, oczywiście Mój brat niedźwiedź

ocenił(a) film na 8
borsukto

Przemiana w niedźwiedzia... ile to mitów i bajek. Trudno ustalić, kto komu podpieprzył. W końcu Theodore Roosevelt był pośrednio znany tysiącom anglojęzycznych dzieci bawiących się 'teddy bears' ;)