PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=772194}

Mięso

Grave
2016
5,9 23 tys. ocen
5,9 10 1 22683
6,8 65 krytyków
Mięso
powrót do forum filmu Mięso

7/10

ocenił(a) film na 7

Film z gatunku tych, który może mi się spodobać jeszcze bardziej przy drugim seansie. Na razie będzie 7/10. Co mogłem to z niego wyciągnąłem i nie czuję się w pełni przekonany, ale za to czuję pewną rezerwę i pewien nastrój, z którym ten film mnie pozostawił. Zdecydowanie nie jest to dzieło do zapomnienia w mgnieniu oka. Raczej zostaje z widzem.

"Grave" to coming of age body horror slash dramat z psychologicznym zacięciem. Ciekawy i oryginalny pomysł na film skrywa pod sobą drugie dno. A może i wcale nie skrywa, bo przekaz jest dość oczywisty. Kanibalizm jest tu raczej pretekstem do ukazania historii dojrzewającej dziewczyny odkrywającej swoją seksualność i żądnej wolności. Drastyczna zmiana środowiska i rozpoczęcie studiów weterynaryjnych, w których dzieją się co najmniej hardcorowe metody "kocenia", sprzyjają metamorfozie głównej bohaterki. Bohaterki, która zresztą została odegrana po mistrzowsku. Ogólnie gra aktorska stoi na dobrym poziomie, ale to główna rola zdecydowanie najbardziej zachwyca.

W filmie znajdzie się co najmniej kilka mocniejszych scen gore, które trochę nawet zaskakują swoją bezpardonowością i bezpośredniością. Zresztą "Grave" toczy się w bardzo specyficznym nastroju, który pewnie nie siądzie każdemu. Atmosfera nie raz bywa dziwna i odrealniona. Zachowania bohaterek, chociażby relacje między Jennice a jej siostrą czy też jej rodzicami nie wyglądają jakoś zbyt naturalnie. To też służy kreowaniu świata przedstawionego, który ewidentnie rządzi się swoimi prawami i który, jeśli tylko filmowi da się szansę, można chłonąć. Dodałbym jeszcze muzykę, która tylko dodaje potęguje ten charakterystyczny vibe tego filmu.

Niektóre sceny wydają się być w sumie zbędne. Obraz niby sprawia wrażenie precyzyjnego, a jednak po seansie można się zastanawiać nad sensownością niektórych scen czy nawet postaci. Tak czy siak, film jest warty polecenia, dla kogoś, kto ma już dość bezsensownej, krwistej sieczki a film z, owszem, krwistymi shockerami, ale też dość bogatą treścią, którą przekazuje w atrakcyjny technicznie sposób.