Witam. Czy ten film można puścić 9-latkowi? A jeśli nie, to możecie mi polecić coś w tym samym
klimacie, ale bez ograniczeń wiekowych?
Zależy od dziecka, ale myślę że może obejrzeć. Ta animacja jest świetna. A z innych to może: Koralina i tajemnicze drzwi?
Ja bym nie puszczała dziecku Koraliny :) Sama ją próbowałam obejrzeć, gdy miałam osiem lat, ale tak gdzieś w połowie wyłączyłam, bo zbyt już się bałam. Po trzech latach obejrzałam film do końca i stwierdziłam, że bardzo fajny, ale jednak nie dla dzieci :)
Oglądałam to będąc dzieckiem i się nie bałam, ale mnie tam rodzice przyzwyczajali do "nienormalności" i "pewnych odchyleń" pozwalając oglądać razem z nimi Archiwum X. Jeśli dziecko jest nastawione "źle" do "potworów" w takich klimatach zawsze można znaleźć film animowany z Disney'a, choć takie wydają mi się mniej ambitne i zbyt nasycone kolorystycznie... ale niektóre... np. jak "Ralph Demolka", albo "Big Hero 6" mnie miło zaskoczyło.
Mogę polecić bajkę "Igor" z 2008 roku, bo jest ciekawa i w podobnym klimacie, ale tam też są "kreatury", choć milsze. :)
TAK, film wcale nie jest straszny. Zauważ, że został wypuszczony na święta, wiec nie miał straszyć. To jest według mnie najnormalniejszy film Burtona.