PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30982}

Miasteczko Salem

Salem's Lot
1979
6,2 3,8 tys. ocen
6,2 10 1 3811
5,0 7 krytyków
Miasteczko Salem
powrót do forum filmu Miasteczko Salem

7/10

ocenił(a) film na 7

Bardzo fajny, mroczny klimat charakterystyczny dla tamtych lat. Ponadto równie charakterystyczna realizacja dla tych niskobudżetowych horrorów, ruchy kamerą (głównie nagłe zbliżenia i zakończenia scen) i budowanie napięcia. Momentami odbiega nieco od pierwowzoru literackiego Stephena Kinga. Szkoda, że zrezygnowano lub za bardzo uproszczono niektóre postaci, głównie księdza i nie zekranizowano kilka istotnych w książce scen. Największy niesmak pozostawia chyba jednak zakończenie (jakby film za szybko i jakoś nagle się skończył) i potraktowanie po macoszemu historii miasteczka. Jednak gra aktorska jest dobra, podobnie jak kreacja wampirów. Mimo, że jednak trochę przesadzona to i tak wciąż wzbudza w jakimś stopniu nasz lęk, a czego brakuje dzisiejszym horrorom. Budowanie napięcia może się podobać, podobnie jak dobrze współgrająca z tym co dzieje się na ekranie muzyka. Choć w filmie nie widać jakoś zbytnio postępu w stosunku do o 5 lat starszej "Teksańskiej masakry..." to jednak i to dzieło Hoopera mogę polecić. Moja ocena: 7/10.

ocenił(a) film na 7
Shady_Yo

Popieram w 100 % twój wywód:)

ocenił(a) film na 1
Shady_Yo

Nie mogę się zgodzić bo:

a)w przeciwieństwie do powieści Ben i Mark są blondynami
b)Weaselowi zmieniono nazwisko, a grający go aktor to jakaś kpina, podobnie jak scena jego rozmowy z szeryfem; tak samo jest ze sceną, w której Weasel czyta książkę, którą pisze Ben
c)Postaci ojca Susan i Doktora Cody'ego połączono w jedną
d)Charakteryzacja wampirów (prawie nic nie mówią, a Barlow wygląda jak Nosferatu i zazwyczaj wyręcza go w tzw. pamiętnych scenach Straker)
e)Scena okienna - Mark + George jest uproszczona do granic możliwości i strasznie mdła
f)Bezczelna wstawka z Gwatemalą zamiast Meksyku, tamże znajduje Bena Susan i tam Ben ją zabija (w powieści zabił ją w Salem)
g)Ben i Mark wciąż uciekają, choć w w finale powieści King daje czytelnikom do zrozumienia, iż mają oni szansę na wygraną w Salem

ocenił(a) film na 7
Shiloh

W większości Twoje argumenty sprowadzają się do wprowadzonych zmian w porównaniu do książki, ale dla mnie po prostu to nie jest wada.

ocenił(a) film na 1
Shady_Yo

Dla Ciebie nie, ale ja mam inne zdanie. Każdy ma swoje, ja swojego nie zmienię, bo moim zdaniem te zmiany są wręcz niewybaczalne.

Z mojej strony koniec dyskusji.

ocenił(a) film na 7
Shiloh

Przecież nie każę Ci zmieniać swojego zdania, ani ciągnąć zbędnej dyskusji więc z mojej strony też koniec.