PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=850}

Miasteczko South Park

South Park: Bigger, Longer & Uncut
1999
7,2 71 tys. ocen
7,2 10 1 71494
6,6 23 krytyków
Miasteczko South Park
powrót do forum filmu Miasteczko South Park

Nie jestem fanem serii i przenoszenia znanych seriali na ekrany kin, czego przykładami mogą być klapy Dragon Ball, Włatców móch czy właśnie South Parku (jedynie film Simpsonowie- wersja kinowa rozbawił mnie dość znacznie i został zrealizowany jako film całkiem sprawnie), ale oglądając South Park moje zniesmaczenie sięgnęło zenitu. Owszem można wyśmiewać politykę i inne zjawiska społeczne, ale czy trzeba do tego 3 inwektywów i żałosnych wulgarnych wstawek w co trzecim zdaniu? Owszem, wulgaryzmy mogą być pewnym skutecznym środkiem ekspresji, ale winny być użyte zgodnie z jakąś konwencją dzieła, w tym wypadku filmowego czy w jakichś uzasadnionych sytuacjach, ale te użyte w filmie są chaotyczne i nie nadają większego sensu, nie mówiąc juz o tym, że mogą zniesmaczyć widza, bo następuje spore ich przeładowanie. Film uważam za prymitywny i najgorszy z wszystkich, jakie dane mi było obejrzeć. A że oceniłęm tylko 3 filmy na 1/10, gdyż staram się znaleźć jakieś pozytywne strony tego, co oglądam, to wydaje mi się, że gorszego filmu już nie będzie mi dane obejrzeć. Stąd moim zdaniem jest to żenująco słabe i mało ambitne kino, choć zapewne ma swoich fanów, do których nic absolutnie nie mam. Pozdrawiam.

diego88

oo to dobre określenie " prymitywny i najgorszy z wszystkich " i taki właśnie ma być ,napewno nie dla dzieci i tych którzy żyją całkiem na poważne ! a z tą ambicją to jest troche inaczej. Myslisz że tak łatwo stworzyć coś tak głupiego ! choć nie jestem fanem oglądałem wszystkie serie south i raczej nie powiedział bym że wersja kinowa to klapa ! myśle że jest całkiem na odwrót

ocenił(a) film na 2
diego88

Według mnie największym plusem i zarazem minusem (kolejność przypadkowa) są wulgaryzmy. Film ogólnie słaby :/ Jak dla mnie na 2, może 2,5. Niektóre momenty żenujące. Może jak 10 lat temu byłbym nastolatkiem i wtedy bym to obejrzał, moja ocena byłaby wyższa... a teraz jest jaka jest.

ocenił(a) film na 8
diego88

Hmmm... zrobić dobry film o przekleństwach strasznie trudno. Wyciągnąć z tego filmu przesłanie jeszcze trudniej. South Park udowadnia, że możliwe jest niemożliwe. Film sprawnie zrealizowany, rażący oryginalnością. Nawet przekleństwa są tutaj umocnieniem stereotypu. Oglądając ostatnie odcinki... utwierdzam się w przekonaniu, że może być tylko lepiej. Tak trafnie skomentowanych bolączek światowych zarówno w filmie jak i w serialu jest niesamowita ilość. Więc, zmilcz kmiotku.

ocenił(a) film na 9
diego88

Pewnie widziales go w wersji z lektorem. Tego typu filmy nie nadaja sie do ogladania z inna sciezka dzwiekowa niz oryginalna.

CuriousSam

Święte słowa.

diego88

Pisze się "wszech czasów".

ocenił(a) film na 9
diego88

To zdanie mnie rozbawiło: "Owszem, wulgaryzmy mogą być pewnym skutecznym środkiem ekspresji, ale winny być użyte zgodnie z jakąś konwencją dzieła"
LOL! Przecież taka jest właśnie KONWENCJA South Parku! Zjadliwa satyra społeczna przemycona pod grubą warstwą soczystych 'fucków'. Przyznaj się, nie rozumiesz tego co sam piszesz - albo tego co oglądasz :D