PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1070}

Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną

Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992
7,4 50 tys. ocen
7,4 10 1 50231
7,0 45 krytyków
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
powrót do forum filmu Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną.

Oto jak należy robić filmy. Pomijam już klimat bo to chyba dla wszystkich oczywiste, iż to jedna ze specjalizacji tego reżysera ale to co wywołuje u mnie prawdziwy zachwyt to fantastyczne połączenie dźwięku i obrazu, które sięga w tym filmie granic możliwości ! David Lynch z mistrzowską precyzją potrafi pokazać tak wiele używając tak niewiele środków. Dobór aktorów jest tak wyśmienity, że trudno sobie wyobrazić lepszy (tak na prawdę jak ktoś ma dobrą wyobraźnię to zawsze może sobie coś lepszego wyobrazić ;) ) a scenografia to prawdziwy majstersztyk oddziałujący na najgłębsze zakamarki umysłu. Do tego genialne poprowadzenie bohaterów i zdjęcia które właśnie w połączeniu ze scenografią budują ten niepowtarzalny klimat ! Prawdziwa uczta kinomana !
Widzę, że bardzo wiele osób próbuje porównywać "Twin Peaks: Fire Walk with Me" do serialu, ja jednak nie mogę tego robić w żaden sposób (o ile to ma w ogóle jakiś sens) gdyż oglądałem go ok. 20 lat temu i tak szczerze mówiąc niewiele z tego pamiętam ale jedno nie podlega żadnym wątpliwościom - kinowa wersja wersja "Twin Peaks" to kolejna perełka w mojej kolekcji i spokojnie mogę ten film określić mianem arcydzieła.
Gorąco polecam nie tylko wielbicielom twórczości Davida Lyncha.

ocenił(a) film na 2
tomash74

dobrze się czujesz, czy pisząc to brałeś coś jak twój idol Lincz?

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

Już wszyscy wiedzą, że film się Tobie nie podobał, przestań obrażać innych, nie wszyscy muszą lubić, to co Ty. Dla mnie film nie jest żadną rewelacją, jest dużo słabszy od serialu, ale jako sequel w jakimś tam stopniu się sprawdza. Najwidzoczniej nie czujesz tych klimatów, do czego masz prawo, nie każdy będzie lubił surrealizm w kinie, proszę tylko, żebyś przestał obrażać osby mające inne zdanie.

ocenił(a) film na 8
kyle_reese

Odnoszę wrażenie po Twoim bardzo rozbudowanym komentarzu, że czuję się o niebo lepiej od Ciebie pomimo, iż jak sugerujesz "brałem coś" podobnie jak mój idol "Lincz" (żenujące jest chociażby to, że nawet nie pofatygujesz się żeby poprawnie napisać nazwisko osoby, na temat której próbujesz się wypowiedzieć - i to w dodatku bardzo nieudolnie ).